Hlavní obsah

Kdo vybral testy pro domovy seniorů? Prymula objednávku popírá

Foto: vlada.cz

Roman Prymula tvrdí, že nestojí za dohodou s dodavatelem testů na koronavirus pro klienty a pracovníky sociálních zařízení.

Reklama

aktualizováno •

Sjednání obchodu s americkým výrobcem testů, společností Abbott spadá do doby, kdy Ministerstvo zdravotnictví vedl Roman Prymula. Ten ale vylučuje, že by nákup testů dohodl.

Článek

I dva týdny poté, co se vláda rozhodla pořídit dva miliony rychlých testů pro domovy seniorů a další sociální zařízení, chybí odpověď na základní otázku: kdo a za jakých okolností se jako první dohodl s výrobcem těchto testů, americkou společností Abbott.

Nejde přitom o malé peníze. Americká společnost si podle dostupných dokumentů přijde na 240 milionů korun (bez DPH). Ačkoli vláda tuto sumu nezaplatí přímo, ale přes smlouvu zdravotních pojišťoven s distributorem testů, jsou to peníze z veřejných zdrojů.

Celá akce přitom nebyla předem domyšlená. Vláda sice nákupem testů zaúkolovala Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, ta je ale ze zákona koupit nesměla. Jednání o právním ošetření nákupu testů trvala minulý týden celých pět dnů a kvůli tomu se posunula i zavážka testů do sociálních domovů a nemocnic.

Nevysvětlené počátky obchodu sahají do dřívějších týdnů, kdy Ministerstvo zdravotnictví vedl Roman Prymula. Ten původně prosazoval dokonce celonárodní testování, posléze zúžil použití rychlých testů na sociální domovy, kde se rychle šířila nákaza koronavirem mezi rizikovými pacienty.

Prymula od minulého týdne na opakované dotazy Seznam Zpráv neodpovídal a nebral telefon. Vyjádřil se až poté, co redakce v pondělí večer upozornila na jeho mlčení. A klíčovou roli v obchodu důrazně popřel.

„Jsem sice zastáncem zavádění antigenních testů do systému, naprosto však vylučuji, že jsem byl iniciátorem nebo objednatelem dodávky dvou miliónů testů Abbott. Ministerstvo zdravotnictví pouze reagovalo na požadavek vzešlý z Úřadu vlády ze dne 26. října,“ uvedl Prymula v mobilní textové zprávě.

Dodal, že pouze předkládal vládě materiál, který popisoval obecné parametry antigenních testů, o firmě Abbott se však v materiálu nehovořilo.

Testy měla podle pokynu vlády koupit Všeobecná zdravotní pojišťovna. Její šéf Zdeněk Kabátek ale tvrdí, že o chystaném pořizování testů od firmy Abbott předem nevěděl.

„Já za sebe mohu říct, že jsem si projel systémy, hovořil jsem se svými lidmi, ti mi garantují, že nikdo z nich s touto společností nejednal a nic opravdu neobjednával,“ řekl Kabátek v pondělí na dotaz Seznam Zpráv.

Mezitím se aspoň vyjasnilo, jak se velké množství testů od amerického výrobce v Česku vlastně ocitlo. Z posledního vyjádření ministra Blatného vyplývá, že je společnost nepřivezla na pokyn vlády, jak se zdálo z dřívějších vyjádření ministra, ale spíš kvůli očekávání, že je při zvýšené poptávce prodá na tuzemském trhu.

„Informace, které já mám, hovoří o tom, že firma Abbott (…) se tohle množství testů rozhodla přivézt do České republiky a do doby, než došlo k zasmluvnění, byly tyto testy v jejích skladech. To znamená, patřilo to firmě Abbott a ona byla jediná, která v tu dobu v České republice ty testy měla,“ uvedl Blatný na tiskové konferenci po pondělní jednání vlády.

V podobném duchu vyznívá i původní reakce českého zastoupení firmy Abbott. „Upřímně nevím, že by to někdo objednával,“ odpověděl ještě minulý týden Andrzej Paryś, prokurista pražské společnosti Abbott Rapid Diagnostics, která zmiňované testy prodává českým nemocnicím a firmám už asi tři měsíce.

Nákup testů se nakonec vyřešil tak, že zdravotní pojišťovny uzavřely kontrakt s distribuční firmou Avenier. Ta patří do zdravotnické skupiny Agel podnikatele Tomáše Chrenka a je dlouhodobým dodavatelem očkovacích látek. Za samotný rozvoz testů si vydělá téměř třicet milionů korun.

Otázkou je, odkdy byla firma Avenier do celé akce zasvěcena. Dotaz, zda firma věděla o původním a faktickém zadavateli zakázky, zástupce firmy Martin Nesrsta nechtěl komentovat. „Naším smluvním partnerem jsou pojišťovny, které se na nás s tímto požadavkem obrátily,“ uvedl Nesrsta.

Vláda se během nouzového stavu nemusí striktně držet zákona o veřejných zakázkách, bezpochyby by ale měla vysvětlit, proč se rozhodla pro testy od Abbottu. Argument, že dva miliony testů už bylo v Česku, zcela neobstojí - jejich nákup zjevně nebyl promyšlen a připraven.

Ve smlouvě mezi zdravotními pojišťovnami a firmou Avenier je pasáž, podle níž šlo o „jedinou možnou nabídku pro nákup screeningových POC antigenních testů v České republice deklarovanou Ministerstvem zdravotnictví“. Bližší odůvodnění ale stále chybí.

Faktem je, že takzvané antigenní testy, které poskytují výsledky i do čtvrt hodiny, vyrábí vícero firem po celém světě. Některé z těch, které je dovážejí i do Česka, pak deklarují, že mají lepší parametry spolehlivosti než testy od Abbottu.

Aktualizovali jsme o doplněné vyjádření Romana Prymuly.

Reklama

Související témata:

Doporučované