Hlavní obsah

Zeman udělil Kajínkovi milost. Zda její podmínky porušil, určí prezident sám

Tisková konference mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka.

 

Reklama

„Právě v tento okamžik je z Pražského hradu odesílána na Ministerstvo spravedlnosti k dalšímu vyřízení milost pro Jiřího Kajínka, kterou udělil prezident republiky," řekl krátce před polednem Jiří Ovčáček.

Článek

Mluvčí prezidenta dále řekl, že prezident prominul nevykonaný zbytek trestu odnětí svobody. „Stanovil také podmínku v délce sedmi let, během které se omilostněný nesmí dopustit trestného činu. Jde o maximální délku podmínky, jakou právní řád umožňuje," uvedl Ovčáček.

Důvody, které hlavu státu vedly k tomu, aby omilostnil soudem odsouzeného dvojnásobného nájemného vraha, mluvčí nesdělil.

V tiskové zprávě posléze Pražský hrad uvedl, že se Kajínek nesmí dopustit ani úmyslného, ani nedbalostního trestného činu. Dodržování podmínky bude nyní kontrolovat soud, který Kajínka odsoudil v prvním stupni. Soud po uplynutí každého roku podmínky sdělí Ministerstvu spravedlnosti, jestli ji Kajínek dodržuje.

„Vyjde-li najevo, že omilostněný podmínku nedodržuje, provede soud potřebné šetření i před uvedenou lhůtou a předloží výsledky šetření prezidentu republiky, a to prostřednictvím Ministerstva spravedlnosti," dodal Ovčáček. „Pro úplnost dodáváme, že soudu nepřísluší, aby sám vyvozoval závěry o neplnění podmínky, neboť k tomu je oprávněn pouze prezident republiky," dodal mluvčí Zemana.

Na tiskové konferenci se dále vyjádřil k prezidentově cestě do Číny.

Reklama

Doporučované