Hlavní obsah

Kdy skočí Laschetovi po krku? Čeká se, až CDU nebude mít žádnou šanci

Foto: Profimedia.cz

Předseda CDU Armin Laschet.

Reklama

Německé strany mají za sebou první kolo jednání o nové vládní koalici. Sociální demokraté jsou optimističtí a chtějí začít s třístrannými jednáními, ale liberálové z FDP dál nevylučují koalici s CDU/CSU.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Nejprve se minulý týden „oťukávaly“ Zelení s FDP, bez jejichž účasti se nová německá koaliční vláda zřejmě neobjede. V neděli pak jednaly obě strany odděleně s vítěznými sociálními demokraty z SPD.

Právě politici SPD, která těsně vyhrála parlamentní volby, jsou po prvních schůzkách optimističtí. Například stranický expert na zdravotnictví Karl Lauterbach prohlásil, že je „pevně přesvědčen, že dojde k semaforské koalici“. Červeno-žluto-zelená koalice by odrážela stranické barvy zúčastněných uskupení.

Podle Lauterbacha by trojkoalice umožnila provedení reforem: moderní sociální politiku SPD, environmentální politiku Zelených a digitalizaci a pojetí svobody FDP. Naopak další možnou koalici, tzv. jamajskou, čili CDU/CSU, Zelených a FDP označil sociální demokrat za nestabilní. „Odstředivé síly jsou v takové koalici příliš velké,“ cituje Lauterbacha RND.

Na třístrannou schůzku je ještě brzy

Generální tajemník SPD Lars Klingbeil nedělní jednání s potenciálními koaličními partnery popsal jako „příjemné, konstruktivní a objektivní“. Rozhovory chválil i manažer Zelených Michael Kellner. Podle něj byly „dobré a dynamické“. Na třístranné jednání je ale podle Zelených zatím brzy.

Jinak vypadají vyjádření z liberální FDP, která ve volbách skončila čtvrtá. Stranický generální tajemník Volke Wissig po nedělní schůzce s SPD médiím řekl, že jeho strana chce počkat na jednání CDU/CSU se Zelenými, které má proběhnout v úterý. Poukázal také na rozdíly mezi FDP a SPD v zásadních otázkách. Liberálové odmítají zvyšování daní a odstranění dluhové brzdy.

To, že CDU/CSU ještě není mimo hru, potvrzují i slova členky spolkového výkonného výboru FDP Marie-Agnes Strackové-Zimmermanové. „CDU je stále ve hře a uvidíme, co z toho nakonec bude,“ řekla politička v rádiu SWR Aktuell.

Laschetovi v zádech

Německá média ale upozorňují, že pozice křesťanských demokratů je po mizerném volebním výsledku komplikovaná a ve straně ještě zesílily hlasy kritizující lídra CDU Armina Lascheta. Stále více konzervativních politiků volá po personálních i programových změnách, píše ARD.

Lascheta se ale v pondělí zastal politik CDU Norbert Röttgen, který ve straně platí za jednoho z adeptů na jeho výměnu. Laschet podle něj udělal dobře, že bezprostředně po volbách neodstoupil a začal rozhovory s FPD a Zelenými.

Deník Süddeutsche Zeitung v té souvislosti napsal, že otevřený boj o moc začne v CDU ihned poté, co bude jasno o „semaforové koalici“ pod vedením Olafa Scholze. Šanci má zmíněný Röttgen a také spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn.

Reklama

Doporučované