Hlavní obsah

Když ne opozice, půjdeme proti Babišovi my, zní na protestech chvilkařů

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

„Problémy, kvůli kterým jsme se scházeli před rokem, nezmizely,“ je slyšet na demonstracích.

Reklama

Článek

Poslední protest spolku Milion chvilek pro demokracii se odehrál v neděli jako reakce na zvolení Stanislava Křečka ombudsmanem. Ztratil ovšem podporu části opozice. Především někteří politici z konzervativních stran – ODS a KDU-ČSL – se už od demonstrací distancují s odůvodněním, že některé aktivity „chvilkařů“ už jsou pro ně přes čáru.

Reportéři Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková se v aktuálním vydání pořadu Vlevo dole zamýšlejí, co teď bude dál s občanským hnutím, které dokázalo spojit třeba pražské kavárníky a živnostníky z venkova a uspořádat největší polistopadové demonstrace.

Jak známo, tyto lidi nespojuje jen odpor vůči mocenskému paktu Zeman–Babiš–Okamura–Filip, ale také zoufalství ze slabé a roztříštěné opozice. Nyní spolek vyráží z Prahy na turné po regionech před podzimními krajskými volbami.

Co by mohlo přijít po volbách, naznačil v neděli na Staroměstském náměstí v Praze filozof a vysokoškolský učitel Daniel Kroupa, který vždy na demonstracích promlouvá po úvodních slovech předsedy Milionu chvilek Mikuláše Mináře a místopředsedy Benjamina Rolla.

„Do krajských voleb bohužel asi nemůžeme očekávat od roztříštěné opozice, že by se dokázala spojit a sjednotit. Ale měli bychom na tyto strany vytvářet soustavný tlak, aby tak učinily bezprostředně po krajských volbách. A měla by nad nimi viset i hrozba, kterou můžete nejlépe představovat vy na náměstích: jestliže nevytvoříte jednotný celek proti nebezpečí odstraňování podstatných náležitostí demokratického právního státu, tak MY do toho půjdeme,“ prohlásil z pódia Kroupa za souhlasného burácení celého náměstí.

Pořad Vlevo dole si poslechněte v přehrávači nad textem.

Vlevo dole

Pořad Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny.

Každý týden na Seznam Zprávách v sekci Audio.

Také rádi posloucháte? Napište nám svoje podněty, připomínky nebo tipy na e-mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované