Hlavní obsah

Obce vyvěsí černé vlajky a parte. Kvůli plánu Schillerové vzít jim peníze

Foto: vlada.cz

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

aktualizováno •

Ministryně financí Alena Schillerová pohrozila, že podporu podnikatelům bez účasti obcí přestane vyplácet.

Článek

Na kompenzačním bonusu pro OSVČ, takzvané Pětadvacítce, se mají podle ministryně financí Aleny Schillerové podílet zhruba ze třetiny obce a kraje. Senát ovšem návrh vrátil do Sněmovny s tím, že celá částka se má vyplácet ze státního rozpočtu.

Poslanci se budou vratkou zabývat v úterý. „Budu velmi varovat před tím, aby byla přijata senátní verze, protože by to znamenalo, že bych výplatu kompenzačního bonusu musela zastavit,“ řekla ministryně financí v rozhovoru pro deník Právo.

Více než tisícovka obcí proto vyvěsí černé vlajky a parte za neuskutečněné investice. „Zákon o kompenzačním bonusu má výrazný negativní dopad na financování všech obcí, měst a krajů. Přinese jim ztrátu přesahující v součtu 16 miliard korun,“ uvedlo v tiskové zprávě Sdružení místních samospráv.

Zástupci obcí upozorňují, že zmíněných 16 miliard je nad rámec očekávaného výpadku v příjmech ze sdílených daní, který se kvůli koronaviru odhaduje na více než 50 miliard korun.

Zmínku Schillerové o případném zastavení programu označil místopředseda sdružení Stanislav Polčák za „nemístné vyhrožování“.

Schillerová: Zaplatili jsme vám pomůcky

Podle Schillerové je příspěvek ze sdílených daní jediný možný způsob výplaty takového příspěvku. „Jediný, kdo to zvládne, a vývoj to potvrdil, je Finanční správa. Pokud to má procesovat Finanční správa, tak to ale nemůže být dotace ze státního rozpočtu,“ tvrdí Schillerová.

Podle Schillerové ale stát obcím přispěje zase jinak. „Už jsme celou řadu nákladů platili: ochranné pomůcky zaplatil stát, přispěli jsme částkou 5,2 miliardy na odměny zaměstnanců v sociálních službách, přičemž stát nemá v podstatě žádná taková svá zařízení, přispěli jsme na odměny záchranářů částkou 3,2 miliardy,“ řekla ministryně Právu. Zvýšit se mají také dotační programy pro obce.

Reklama

Doporučované