Hlavní obsah

Ke 150. výročí úmrtí Erbena vychází Kytice s ilustracemi Fürstové

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ke 150. výročí úmrtí Karla Jaromíra Erbena, které připadne na 21. listopadu, vychází jeho sbírka balad Kytice s ilustracemi současné malířky Míly Fürstové.

Článek

Sbírka Kytice z pověstí národních vyšla v roce 1853, podruhé v roce 1861 v rozšířené verzi. Do dnešní doby se dočkala řady dalších uměleckých zpracování, jakým je například loňská dramatizace v pražském Národním divadle v režii tandemu SKUTR. ČTK o tom za nakladatelství Euromedia informovala Helena Frantová.

„Erbenova básnická imaginace, virtuozita slova a až hororová atmosféra jeho balad inspirovaly mnohé umělce, například Mikoláše Alše či Jana Zrzavého, a v neposlední řadě i výtvarnici Mílu Fürstovou, která speciálně pro toto vydání vytvořila osm velkoformátových leptů. Hlubokým vcítěním se do tajuplné symboliky jednotlivých balad vdechla tomuto dílu život a dodala mu neočekávanou plastičnost,“ uvedla odpovědná redaktorka knihy Jana Kubínová.

Grafička a malířka Fürstová vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu a obor výtvarná výchova a angličtina na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Získala magisterský titul na Royal College of Art v Londýně. Své umění představila na samostatných výstavách v České republice, USA, Anglii, Francii a dalších zemích. V letech 2012 až 2014 spolupracovala s hudební skupinou Coldplay na jejich albu Ghost Stories. Její příběh zpracoval v celovečerním dokumentu Křídla pro Coldplay režisér Peter Hirjak.

Historik, jazykovědec, spisovatel, překladatel a folklorista Erben patřil k významným osobnostem českého národního obrození. Od roku 1851 působil jako archivář města Prahy. Vedle Kytice jsou známé jeho výbory pohádek a pověstí Sto prostonárodních pohádek a pověstí slovanských v nářečích původních a Vybrané báje a pověsti národní jiných větví slovanských. Důležité jsou také jeho překlady Nestorova letopisu ruského a Dvou zpěvů staroruských.

Kytice se dočkala řady dalších uměleckých zpracování. Některé básně zhudebnil skladatel Antonín Dvořák. Další z básní, například Vodník, byly ztvárněny jako melodramata s hudbou od Zdeňka Fibicha. V roce 2010 v režii Markéty Jahodové nahráli čtyři balady pro rozhlas. Kytici a Zlatý kolovrat namluvil Pavel Soukup, Štědrý den Josef Somr a Poklad Barbora Munzarová. Film Kytice natočil v roce 2000 F. A. Brabec a získal za něj cenu Český lev za kameru, hudbu a zvuk. Známá je také divadelní adaptace v pražském Semaforu s libretem Jiřího Suchého a hudbou Ferdinanda Havlíka. V roce 2016 vydavatelství Transmedialist zpracovalo a vydalo publikaci Komiksová Kytice.

Reklama

Související témata:

Doporučované