Hlavní obsah

Ke hradu Karlštejn se o víkendu vydá historický průvod císaře Karla IV.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ke Karlštejnu se o víkendu vydá historický průvod císaře Karla IV. V sobotu vyrazí z pražského Radotína, večer představí program u zámku v Dobřichovicích a na takzvanou císařskou louku nad hradem dojde v neděli kolem 17:00.

Článek

Průvod císaře Karla IV. se koná již po čtrnácté. „Pokud chcete vidět císaře s císařovnou, šlechtice, krásné dámy i rytíře, přijďte se na průvod podívat - ať už jen cestou, nebo na některé z mnoha zastávek či dokonce na pěším rytířském turnaji a císařském banketu na louce u jezu v Hlásné Třebani,“ uvedl za pořadatele David Uher.

V neděli půjde průvod přes Lety, Řevnice, Zadní a Hlásnou Třebaň až na císařskou louku nedaleko Karlštejna, kde akce slavnostně skončí včetně udělení pamětních poutních odznáčků. Kromě císaře s manželkou Eliškou Pomořanskou budou k vidění i další dobové postavy, například arcibiskup Arnošt z Pardubic, dvořané, zbrojnoši, kejklíři, lovecká družina se psy a dravcem. „Nebudou chybět ani vozy s krásnými dvorními dámami a další doprovod dvora - například spolek bubeníků Mortem a středověká kapela Rebule,“ doplnil spolupořadatel.

Letos poprvé se organizace průvodu spolu se skupinou historického šermu Alotrium a městem Dobřichovice ujal spolek pro živou historii Doba Karlova. Jeho cílem je ukázat co nejvíce věrohodnou rekonstrukci průvodu. Účastníci budou mít na sobě repliky středověkých oděvů a i složení průvodu a dramaturgie vystupování v jednotlivých zastávkách se bude řídit historickými vzory.

Reklama

Související témata:

Doporučované