Hlavní obsah

Ke koronaviru se přidaly mrazy. Zemědělci shání posily

Foto: Kamil Kašpárek / Week of life

Ilustrační foto.

Reklama

Po teplé zimě zasáhly Česko mrazy, v zemědělství ale výraznější škody nenapáchaly. Větší obavy mají zemědělci z toho, že jim kvůli koronaviru skončí v karanténě větší počet zaměstnanců.

Článek

Problémy kvůli mrazům zaznamenali pěstitelé ovocných stromů na jižní Moravě, kde část stromů pomrzla. Přesný rozsah škod ještě není znám, podle Zemědělského svazu ale došlo spíše k drobnějším ztrátám.

„Co se týče běžných polních plodin, tak ozimy jsou na nízké teploty stavěné, takže by měly být v pořádku. U jařin nyní začalo setí. To se v tuto chvíli zastavilo a pokračovat bude, až mrazy přejdou,“ řekl pro Seznam Zprávy tiskový mluvčí svazu Vladimír Pícha.

Větší obavy mají zemědělci z omezení kvůli koronaviru. „Někteří zemědělští pracovníci jsou v karanténě,“ popisuje Pícha. Zatím jde o jednotky procent, pokud by se ale epidemie šířila a vládní opatření by se protáhla, situaci by to zhoršilo. A to zvlášť v zemědělství, kde je obecně pracovníků nedostatek.

Zemědělci navíc při jarních pracech, které touto dobou začínají, využívali brigádníků a personální výpomoci ze zahraničí. Ta je ovšem nyní zakázaná.

Zemědělská družstva také musí přijímat ochranná opatření, aby se nemoc nešířila mezi zaměstnanci. Pracovníci, kteří působí na jednom pracovišti, se nesmí potkat. Například při setí, kdy se řidič traktoru se secím strojem nesmí potkat s člověkem, který mu přiváží osivo.

Zároveň si kvůli omezení osobního kontaktu jednotliví pracovníci nemohou pomáhat, což práci komplikuje a zpomaluje.

„Přes aplikaci na našich webových stránkách jsme oslovili zemědělské školy a také veřejnost. Díky tomu máme posily jak z řad studentů zemědělských škol, tak i například z různých profesních asociací, které kvůli současné situaci nemohou pracovat,“ uvedl Pícha.

Podle něj v tuto chvíli nehrozí, že by se přípravné práce nestihly v termínu. Pokud by se tak nestalo, mohli by zemědělci přijít o produkci za celý rok.

Reklama

Doporučované