Hlavní obsah

Ke „šťouchanci“ vůči Richterové se nikdo nezná. Byl to omyl, tvrdí partneři

Foto: Piráti

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová.

Reklama

aktualizováno •

Pirátka Olga Richterová se do vedení Poslanecké sněmovny dostala až na druhý pokus. Koaliční partneři Pirátů odmítají, že by tím chtěli dát nejslabšímu partnerovi za vyučenou. Chybu házejí na poslanecké nováčky.

Článek

Zástupci koaličních partnerů Pirátské strany odmítají, že by potíže při středeční volbě Olgy Richterová do funkce místopředsedkyně Sněmovny byly záměr.

Richterovou se navzdory koaliční dohodě podařilo zvolit až v druhém kole, napoprvé získala jen 95 hlasů. Je tak jasné, že pro ni nehlasovali ani všichni poslanci pětikoalice.

„Šťouchanec“ do Pirátů přišel jen chvíli před tím, než strana spustí víkendové hlasování o vstupu do vlády. A množí se spekulace, že nepodařené hlasování bylo vzkazem do pirátských řad, že o ně v koalici ne každý stojí.

„Chci věřit, že došlo při prvním hlasování k omylu ze strany nových poslanců, kteří ještě nemají zažité postupy při hlasováních. Nikoliv se pouštět do spekulací. Já se nyní soustředím na to, abych jako místopředsedkyně navázala na kvalitní práci mého pirátského kolegy Vojtěcha Pikala,“ uvedla k tomu pro Seznam Zprávy Richterová.

Poslanec Pirátů Jakub Michálek reagoval, že šlo buď o omyl, nebo poněkud zbytečné gesto. „Zatím jsme to neřešili a nevím, zda se k tomu budeme vracet, ať si to každý vyhodnotí, jak uzná za vhodné,“ reagoval Michálek na dotaz, zda to nemůže mít vliv v nadcházejícím hlasování pirátské základny.

Naše hlasy nechyběly

Oslovení zástupci koaličních stran odmítají, že by se jednalo o záměr. Všichni se dušují, že šlo o chybu sněmovních nováčků – a že se prý určitě nestala právě v jejich straně.

„Nemám žádnou interpretaci tohoto hlasování, ale jsem si docela jistý, že hlasy ODS nechyběly,“ napsal Seznam Zprávám poslanec a kandidát na ministra spravedlnosti Pavel Blažek z ODS.

„Za nás to rozhodně nebylo. Chci věřit, že to byla jen chyba při vyplnění volebních lístků. STAN rozhodně vždy volil dohodnuté koaliční kandidáty,“ napsal v SMS předseda STAN Vít Rakušan. Kdyby se mělo jednat o vzkaz Pirátům, nebyla by Richterová podle místopředsedy STAN Petra Gazdíka zvolena ani v druhém kole.

Žádný ze zbývajících koaličních místopředsedů přitom podobný problém neměl. Jan Skopeček (ODS), Jan Bartošek (KDU-ČSL) i Věra Kovářová (STAN) byli zvoleni hned v prvním kole.

Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury to mohlo být tím, že pro tyto kandidáty hlasovali i někteří poslanci z hnutí ANO, a proto měli víc hlasů než Richterová.

„Víme, že na volebních lístcích to jméno bylo, ale byly chybně vyplněné u těch, které daní poslanci nechtěli. Tyto chyby se stávají při každém tajném hlasování,“ uvedl. Poslanec musí na lístku nejen zakroužkovat kandidáty, pro které hlasuje, ale zároveň i zakřížkovat kandidáty, které nechce.

I Stanjura dodává, že chyby se určitě nestaly u poslanců ODS, kteří jsou prý natolik zkušení, „že se nespletli“.

Podle nové místopředsedkyně Sněmovny Věry Kovářové ze STAN to byla rozhodně nepříjemná situace. Že by ale šlo o jakýkoliv signál koaličních partnerů však i ona vyloučila. „A můžu vyloučit, že by to udělal záměrně kdokoliv z kolegů našeho hnutí,“ uvedla.

Dodala, že věří, že rozhodování Pirátské strany o vstupu do vlády tato událost neovlivní. „Osobně si účast Pirátů ve vládě přeji, stejně jako právě Olgu po boku ve vedení Sněmovny.“

Pirátská členská základna bude o vstupu do vlády rozhodovat v následujících dnech. Hlasování začne už v pátek ráno a potrvá přes víkend až do pondělního večera. „Hlasování bude takzvaně zásadní, potřeba bude 3/5 většina hlasujících,“ upřesnila mluvčí Pirátské strany Karolína Sadílková.

Reklama

Doporučované