Hlavní obsah

Kladrubský hřebčín opraví výcvikové středisko v Heřmanově Městci

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Národní hřebčín Kladruby nad Labem chystá rozsáhlou obnovu výcvikového střediska v Heřmanově Městci. Historický areál je ve špatném stavu, i kvůli tomu si jej veřejnost již delší dobu nemohla prohlédnout.

Článek

Stavební práce by měly začít na přelomu roku, trvat budou dva roky. Po tu dobu bude areál prázdný. „Budeme muset úplně všechno vystěhovat. Koně budou přesunuti do Kladrub, kde máme speciální stáj pro tyto účely, která se využívala během velké rekonstrukce hřebčína v letech 2014 a 2015. Přesune se 25 koní i personál,“ uvedl ředitel hřebčína Jiří Machek.

Během dvou let mají být opraveny budovy střediska a upraveny dispozice v obslužných objektech, jako jsou bytový dům, ubytovna pro zaměstnance a takzvaný psinec. Bude nutné především zajistit izolace proti zemní vlhkosti, vyměnit poškozené části krovu a nahradit nevyhovující plechové krytiny. Důležitou částí je obnova výjimečných historických fasád z režného zdiva ve dvojbarevném provedení.

Náklady by měly dosáhnout asi 67 milionů korun, konečnou cenu určí vypsané výběrové řízení. Hřebčín bude opravy financovat z příspěvku zřizovatele, jímž je Ministerstvo zemědělství.

Stáje v Heřmanově Městci byly postaveny naproti zámku Kinských v roce 1875. Šlechtický rod zde měl své dostihové a zápřahové koně a koníky pro pólo, celkem asi 30 zvířat. K budově patřila i kočárovna a psinec pro smečku psů využívaných při vyhlášených parforsních honech, jichž se zúčastnil i císař František Josef s manželkou Alžbětou, známou pod přezdívkou Sissi. Stáje byly zestátněny v roce 1946, o deset let později se do nich nastěhovali kladrubští koně, kterým nepostačovaly prostory v chovu ve Slatiňanech.

Reklama

Doporučované