Hlavní obsah

Procházka hřebčínem v Kladrubech, novinkou na seznamu UNESCO

Přímý přenos z kladrubského hřebčína.Video: nhkladruby.cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam UNESCO má nový zápis. Mezi světové dědictví se zařadil český hřebčín v Kladrubech nad Labem. Podle ministra zemědělství Tomana se hřebčín zasloužil chovem kladrubských koní a utvářením místní krajiny.

Článek

Národní hřebčín Kladruby nad Labem, který je příspěvkovou organizací ministerstva zemědělství, byl zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. V sobotu o tom rozhodl výbor pro světové dědictví UNESCO na zasedání v ázerbájdžánském hlavním městě Baku.

„Kdybych se nedíval na online přenos, nevěřil bych tomu,“ řekl ČTK ředitel hřebčína Jiří Machek. Hřebčín nicméně musí do prosince 2020 splnit několik podmínek a výbor přidal i několik doporučení. „Podmínky pro nás nejsou nic překvapujícího. Počítáme s tím, že většinu z nich splníme do konce letošního roku,“ uvedl Machek a dodal, že o zapsání se mělo původně hlasovat až příští rok.

Ministr zemědělství Miroslav Toman vyzdvihl úsilí všech jeho kolegů. „Chov kladrubských koní a utváření zdejší krajiny jsou dokladem pečlivé a vysoce odborné práce, kterou zde lidé vykonávají už po staletí,“ sdělil v reakci ČTK. Takových tradic je třeba si podle něj vážit a pokračovat v nich. Právě proto se ministerstvo zemědělství od počátku zasazovalo o zápis hřebčína na seznam UNESCO, dodal.

Mezinárodní rada památek a sídel ICOMOS, která pro UNESCO hodnotí nominační dokumentaci, doporučila kladrubskému hřebčínu, aby zvážil rozsah ochranného pásma na jižní hranici nominované krajiny a chránil Kladrubský náhon. Dále mu doporučila, aby dokončil revizi managementu plánu, posílil řízení rizik, dopracoval strategii cestovního ruchu a zlepšil interpretaci navrhovaného statku jako kulturní krajiny, uvedl v květnu náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

Z online přenosu jednání výboru pro světové dědictví UNESCO v Baku vyplývá, že vyjma prvních dvou jmenovaných položek se zbytek bodů přesunul mezi doporučení.

„Předpokládali jsme, že letos se o nás hlasovat nebude. Ve čtvrtek jsem dostal informaci z Baku, že se jim naše nominace tolik líbí, že o nás budou hlasovat už tento rok,“ řekl ČTK ředitel hřebčína. „I hodnocení ICOMOS bylo velmi příznivé,“ dodal.

„Kdyby krajina hřebčína neměla svou výjimečnost, na seznam by se nedostala,“ řekl ČTK náměstek hejtmana Línek. „A byli jsme dobře připraveni, všechny materiály, které jsme dokládali, měly snad několik metrů na výšku. Mám obrovskou radost, v mém profesním životě je to jeden z největších úspěchů,“ dodal Línek.

Hřebčín předal nominační dokumentaci s názvem Krajina pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem organizaci UNESCO na konci ledna 2018. Zveřejnil přitom spot Výjimečný okamžik v dějinách národního hřebčína.

Podívejte se na přehled čekých památek v UNESCO

Přehled památek UNESCO v České republiceVideo: Seznam.cz/UNESCO, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované