Hlavní obsah

Klaus starší: Trikolóra se mého syna neměla tak snadno vzdát

Foto: ČTK

„Naše země směřuje k podzimním parlamentním volbám, jejichž výsledky mohou znamenat, že se již nikdy nevrátíme k normálnímu životu. Hrozí, že naší zemi zbyde jediná volba: Buď Babiš, anebo neomarxističtí Piráti,“ uvedl Klaus starší.

Reklama

Za rozhodnutím Václava Klause mladšího odejít z čela Trikolóry nebyly jen osobní důvody, obává se bývalý prezident a jeho otec Václav Klaus starší. Naznačuje to podle něj večerní vyjádření vedení hnutí.

Článek

Dodal, že Trikolóra se svého zakladatele neměla tak snadno vzdát. Uvítal, že jeho syn bude pokračovat jako poslanec. Klaus to uvedl v prohlášení, které vydal Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

Klaus mladší v úterý oznámil, že opouští post předsedy Trikolóry a nebude za ni kandidovat ve sněmovních volbách. Chce se také stáhnout z veřejného života. Zdůvodnil to tím, že mu chybí energie. Na večerním jednání předsednictva hnutí se vzdal funkce, vedení jeho rozhodnutí přijalo. Vyjádřilo nad ním překvapení, ale i lidské pochopení. Hnutí do voleb povede první místopředsedkyně Zuzana Majerová Zahradníková.

Bývalý prezident v úterý uvedl, že by odchod svého syna z politiky považoval za velkou ztrátu. Dodal, že se synovo rozhodnutí ještě pokusí zvrátit. V dnešním prohlášení poznamenal, že důvodem snahy změnit názor Klause mladšího je i to, že se Česko nachází v mimořádně nebezpečné politické situaci. „Naše země směřuje k podzimním parlamentním volbám, jejichž výsledky mohou znamenat, že se již nikdy nevrátíme k normálnímu životu. Hrozí, že naší zemi zbyde jediná volba: Buď Babiš, anebo neomarxističtí Piráti,“ uvedl Klaus starší.

Dodal, že ho večerní prohlášení vedení Trikolóry „velmi nepříjemně překvapilo“. „Naznačilo, že za rozhodnutím mého syna nebyly jen důvody osobní. Trikolóra se svého zakladatele - v kontextu vážnosti doby - nesměla tak snadno vzdát,“ poznamenal. Za nadějnou zprávu považuje, že jeho syn bude i nadále pokračovat ve své práci ve Sněmovně.

Poslanec Klaus v úterním prohlášení uvedl, že odejde z čela strany, nebude kandidovat do Sněmovny a ukončí veřejné aktivity. Důvody odchodu z veřejného dění označil z drtivé většiny za osobní.

V prohlášení Klaus mladší v úterý uvedl, že Trikolóra dosáhla v krajských volbách 3,4 procenta hlasů celostátně, má strukturu ve všech krajích, má i peníze na kampaň. „Chyba je ve mně. Nemám energii a prostě nemůžu teď svolávat ostatní na zteč, když vím, že bych sám šel bez chuti. Všechno na světě je práce,“ uvedl. I nadále si stojí za tím, co jako předseda hnutí hájil.

Trikolóru založil poslanec Klaus mladší v roce 2019 poté, co byl vyloučen z ODS i jejího poslaneckého klubu.

Reklama

Doporučované