Hlavní obsah

Klausová už nebude velvyslankyní na Slovensku, kvůli únavě i vnoučatům

Livia Klausová končí jako velvyslankyně na Slovensku.Video: Lukáš Marek, Profimedia.cz

 

Reklama

Livia Klausová na vlastní žádost odstupuje z funkce velvyslankyně na Slovensku, potvrdila to mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová. Klausová odstoupí do konce dubna.

Článek

Livia Klausová končí jako velvyslankyně na Slovensku. Z pozice odchází na vlastní žádost. „Můžu potvrdit informaci, že paní Klausová bude ke konci dubna končit jako velvyslankyně na Slovensku. Je to na její žádost. Ambasádu do výběru nového velvyslance a do doby, než mu hostitelská země udělí agrema, povede zástupce velvyslankyně,” potvrdila Seznamu mluvčí ministerstva Michaela Lagronová. Ambasádu podle ní dočasně povede zástupce velvyslance. Tím je Pavel Sladký.

Manželka exprezidenta Václava Klause řekla serveru Blesk.cz, že se cítí unavená a chce se věnovat vnoučatům. Vystudovaná ekonomka Klausová je velvyslankyní od prosince 2013. Její vyslání na Slovensko prosazoval prezident Miloš Zeman. Nepohodl se kvůli tomu s tehdejším šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem.

Klausová Zemana podpořila v prezidentské kampani. Velvyslankyní se stala až za působení úřednické vlády Jiřího Rusnoka. Kromě Klausové na Slovensko Zeman prosazoval v roce 2013 jako ambasadora také bývalého kosmonauta Vladimíra Remka do Moskvy.

I jeho vyslala do Ruska až Rusnokova vláda. Remek skončil jako velvyslanec v Rusku začátkem letošního roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované