Hlavní obsah

KLDR odpálila další raketu, nejspíš z ponorky. Část dopadla do japonské výlučné ekonomické zóny

Foto: Reuters

KLDR odpálila další raketu, nejspíš z ponorky. Část dopadla do japonské výlučné ekonomické zóny

Reklama

Severní Korea odpálila další střelu, tentokrát ze svého východního pobřeží. Zřejmě dvě části balistické rakety dopadly do moře v japonské výlučné ekonomické zóně. Ve středu to oznámila japonská vláda. O střelách informovala jihokorejská agentura Jonhap.

Článek

Mluvčí japonské vlády nejprve sdělil, že Severní Korea vypálila dvě střely. Později upřesnil, že se pravděpodobně jednalo o dvě části jedné balistické rakety. Jihokorejská armáda uvedla, že Severokorejci zřejmě vypálili střelu z ponorky v okolí pobřežního města Wonsan.

„Jedna z částí střely pravděpodobně dopadla do moře v japonské výlučné ekonomické zóně,” oznámil tisku mluvčí japonské vlády. Podle indícií se tak jedná o území asi 350 kilometrů od pobřeží prefektury Šimane, na souostroví Oki. O způsobených škodách zatím nejsou žádné zprávy.

Středeční severokorejský raketový test považuje japonský premiér Šinzó Abe za rozpor s rezolucí OSN a odsoudil ho.

Právě den před tímto incidentem Severní Korea oznámila, že se během víkendu dohodla se Spojenými státy americkými na nových rozhovorech o odstranění jaderného arzenálu z celého Korejského poloostrova. O rozhovorech informoval náměstek ministra zahraničí KLDR Čche Son-hui. První schůzka by se měla konat v sobotu 5. října. Washington to potvrdil.

Americko-severokorejské rozhovory stagnují od únorového summitu šéfa Bílého domu Donalda Trumpa a vůdce KLDR Kim Čong-una v Hanoji, který skončil předčasně a bez dohody kvůli odlišným názorům Pchjongjangu a Washingtonu na odzbrojovací proces.

Severní Korea od setkání Trumpa s Kimem v červnu v demilitarizované zóně mezi oběma Korejemi provedla podle agentury Reuters již devět zkoušek raket krátkého doletu. Trump dlouhodobě tvrdí, že odpalování raket krátkého doletu nebude mít žádný vliv na diplomatická jednání USA s KLDR.

Reklama

Doporučované