Hlavní obsah

KLDR otestovala hypersonickou střelu, tvrdí severokorejská státní média

Foto: Profimedia.cz

Záběry z testu rakety zveřejněné severokorejskou státní tiskovou agenturou KCNA.

Reklama

Střela, kterou v úterý odpálila Severní Korea do moře, byla nově vyvíjená hypersonická raketa, uvedla podle Reuters severokorejská státní tisková agentura KCNA. O vypuštění blíže neurčené rakety informovala Jižní Korea.

Článek

KCNA podle agentury AFP vyzdvihla, že úterní test zbraně má „velký strategický význam“ v době, kdy se Pchjongjang snaží „tisíckrát navýšit“ své obranné kapacity. Během testu se podle KCNA ukázalo, že střela splňuje své technické specifikace včetně manévrovatelnosti a letových schopností oddělitelné hypersonické hlavice. Severokorejský lídr Kim Čong-un se testu nezúčastnil, vyplynulo z prohlášení agentury.

Hypersonické střely se pohybují nejméně pětkrát větší rychlostí než zvuk a během svého letu na rozdíl od balistických střel neopustí zemskou atmosféru. Podle vojenských expertů proti nim v současné chvíli neexistuje účinná obrana, někteří se však domnívají, že tyto zbraně nejsou dostatečně přesné.

Úterní test by mohl znamenat, že se KLDR chce zařadit po bok USA, Ruska a Číny, které hypersonické zbraně vyvíjejí, podotkla agentura Reuters. Odborník na raketové střely Čang Jong-kun z Korejské univerzity pro letectví a kosmonautiku agentuře sdělil, že severokorejský test ale pravděpodobně nebyl úspěšný, poněvadž střela podle zhodnocení jihokorejských armádních zpravodajských služeb dosáhla rychlosti 2,5 machu. Jeden mach je zhruba 340 metrů za sekundu, což odpovídá rychlosti zvuku v blízkosti zemského povrchu.

„Severokorejská technologie hypersonického kluzáku není srovnatelná s tou, kterou používají USA, Rusko nebo Čína, a v současnosti se zdá, že se zaměřuje na zbraně krátkého dosahu, jež mohou zacílit Jižní Koreu nebo Japonsko,“ uvedl Čang Jong-kun.

Podle odborníků oslovených stanicí BBC je aktuálně obtížné posoudit „přesné schopnosti“ rakety, střela by ale podle nich „mohla představovat novou výzvu pro protiraketovou obranu na rozdíl od tradiční balistické střely“.

U nové rakety také Severní Korea poprvé představila ampulku raketového paliva. Podle deníku The Korea Times by ampule s palivem pro rakety „zkrátila dobu přípravy na odpálení rakety a připravila by zbraň k použití téměř stejně rychle jako raketu na pevné palivo“.

„Mohlo by to znamenat, že většina severokorejských raket dlouhého doletu bude v případě krize připravena k rychlejší reakci a nebude potřeba tankování v terénu,“ řekl BBC výzkumník Ankit Panda z amerického think-tanku Carnegie Endowment for International Peace (Carnegieho nadace pro světový mír).

Severokorejský velvyslanec při OSN zhruba v téže době, kdy byl proveden test zbraně, na Valném shromáždění OSN v New Yorku vyzval Spojené státy, aby upustily od „nepřátelské politiky“ vůči Severní Koreji. KLDR podle velvyslance „buduje svou národní obranu, aby se mohla bránit a spolehlivě zajistit bezpečnost a mír v zemi“.

USA odpálení střely odsoudily. Také Jižní Korea vyjádřila lítost nad odpálením rakety v době, kdy je velmi důležité zajistit stabilitu na Korejském poloostrově. Jižní Korea ale taktéž v polovině září testovala svoji první balistickou raketu odpalovanou z ponorky. Test byl podle vedení země nutný jako odstrašující prostředek proti severokorejským „provokacím“.

V polovině září KLDR zkušebně odpálila dvě balistické rakety, které dopadly do vod mezi Japonskem a Korejským poloostrovem. O dva dny dříve oznámila, že otestovala novou řízenou střelu dlouhého doletu. Podobné testy podle agentury AP provedla poprvé po šesti měsících. Testy balistických raket zakazují KLDR rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Reklama

Související témata:

Doporučované