Hlavní obsah

Kluby budou žalovat Ministerstvo školství. Kvůli zamítnutí dotace

Dotaci nedostane 398 klubů, 337 z nich kvůli chybějící příloze ve finančním vypořádání. (Ilustrační foto)

Reklama

Sportovní kluby se budou bránit proti rozhodnutí Ministerstva školství nepřidělit jim na letošní rok dotace. Zatím ale nedostaly ani oficiální verdikt, takže se ohradit nemohou.

Článek

Desítky klubů už vědí, že dotace na letošní rok nedostanou. Zatím ale jen neoficiálně. Sice už uběhla polovina prosince, ale stále čekají na oficiální rozhodnutí od Ministerstva školství (MŠMT).

Mohou tak na jednu stranu alespoň doufat, že peníze nakonec přijdou. Na druhou stranu se ale bez přijatého rozhodnutí vůči verdiktu MŠMT nemohou bránit.

„Rozhodnutí již byla odeslána na poslední kluby, které splnily požadavky do konce listopadu,“ říká mluvčí MŠMT Aneta Lednová. Seznam ale zjišťoval tento týden stav mezi spolky, které řešily s ministerstvem kvůli dotaci nějaký problém, a tyto rozhodnutí stále nemají.

Dotační výzva Můj klub

Výzva se zaměřuje na podporu sportovních klubů, tělovýchovných a tělocvičných jednot, které se věnují sportování dětí a mládeže. Peníze jdou přímo spolkům, které je mohou použít na neinvestiční výdaje, například platy trenérů nebo pomůcky. Jednou z hlavních podmínek je, aby klub registroval alespoň 12 sportovců do 23 let.

Neúspěšný žadatel

To je i případ benešovského fotbalového klubu. Jeho předseda Tomáš Novák se dozvěděl už v dubnu, že to s dotací na tento rok nebude tak jednoduché. Před více než půl rokem se totiž sám ministerských úředníků ptal, kdy jeho klub může vyplacení peněz očekávat.

„V e-mailové odpovědi, kterou jsem obdržel asi za týden a pod níž nebyla podepsána konkrétní osoba, mi bylo sděleno, že v rámci programu Můj klub 2019 budeme hodnoceni jako neúspěšní žadatelé, protože jsme v rámci vyúčtování dotace z Můj klub 2018 nedodali přílohu, finanční vypořádání se státním rozpočtem, a ať ji dodáme na podatelnu,“ popisuje předseda klubu Novák.

Jenže v tu dobu už ministerstvo přílohu od benešovských fotbalistů mělo. Novák totiž s ministerskými úředníky i předtím aktivně komunikoval a chybu už v březnu napravil.

„Když jsem v srpnu nahlédl do spisu, tak jsem zjistil, že příslušnou přílohu tam mají vloženou 11. března, tedy dříve, než jsme byli MŠMT oficiálně vyzváni, abychom ji konečně poslali,“ diví se postupu úředníků Novák. SK Benešov má podle žádosti nárok na 707 tisíc korun pro 280 sportujících dětí.

Šéf benešovských fotbalistů je připravený na ministerstvo podat klidně správní žalobu. Podle něj totiž postupovalo v rozporu s vlastními předpisy i zákonem o rozpočtových pravidlech.

„Těžko předjímat, ale to, co zatím vím, že by v rozhodnutí mohlo být, budu jednoznačně rozporovat. Nejdříve v rámci správního řízení, následně klidně správní žalobou. Já osobně mám s jednáním u Nejvyššího správního soudu svoje zkušenosti a této cesty se nebojím,“ říká bojovně Novák, který naráží na svůj dřívější spor ohledně voleb ve Středočeském kraji. Nejvyšší správní soud dal Novákovi za pravdu, že komise špatně sčítaly preferenční hlasy. Díky tomu se z krajské kandidátky ODS dostal do Sněmovny Martin Kupka namísto Petra Bendla.

Kluby se nevzdávají

A klub z Benešova se nebude bránit jako jediný. Stejnou chybu vyčítá Ministerstvo školství celkem 337 týmům a minimálně dva další se ve sporu s MŠMT k benešovským fotbalistům připojí.

„Dotace se stále řeší. Poslali jsme k tomu všechny dokumenty a teď přemýšlíme, jak pokračovat dál. Trenéři si zaslouží odměnu za svou práci a budeme bojovat, abychom peníze dostali,“ nevzdává se předsedkyně Sportovního klubu Basketbal Tišnov Vladimíra Knoflíčková.

„Žádné rozhodnutí jsme nedostali, a to je prosinec. Do správní žaloby půjdeme, ale musí nám s tím někdo pomoct,“ přidává se šéf hokejistů z Mariánských Lázní Karol Greizinger.

Podporu klubům nabídne Česká unie sportu. Na největší zastřešující sportovní organizaci se obrátily desítky spolků, které stále čekají na rozhodnutí o poskytnutí dotace.

„Po uzavření dotačního procesu ze strany MŠMT jsme připraveni nabídnout odbornou pomoc sportovním klubům, jejichž žádost o dotace z programu Můj klub 2019 byla z formálních důvodů zamítnuta. Věříme, že bude dosaženo cíle a oprávnění žadatelé dotaci dostanou. Přece jen se jedná primárně o státní podporu na sportování dětí,“ říká mluvčí České unie sportu Jiří Uhlíř.

Bez nároku na opravu

Ministerstvo školství tento týden vyplácí poslední dotace. Na účtech má podle údajů MŠMT 5 483 spolků už nyní 1,27 miliardy korun. Zbývá rozeslat posledních 15 milionů 70 klubům. Dotaci nakonec nedostane 398 spolků, 337 z nich kvůli chybějí příloze ve finančním vypořádání.

Na osud právě těchto klubů, které kvůli nedodané tabulce mají přijít o dotace na celý rok, se ptali přímo ministra školství Roberta Plagy (ANO) senátor Zdeněk Hraba (STAN) a poslanec Martin Kupka (ODS). Podle nich mělo MŠMT totiž příjemce dotace vyzvat, aby chybu napravili. Odvolávají se stejně jako předseda benešovských fotbalistů na povinnosti poskytovatele dotace i na zákon o rozpočtových pravidlech.

„MŠMT bude samozřejmě vyzývat kluby k zaslání dokumentu finančního vypořádání se státním rozpočtem za rok 2018, nic to však nemění na skutečnosti, že na dotaci v roce 2019 nemají kluby nárok, neboť vyhláška 367/2015 Sb., o zásadách a lhůtách finančního vypořádání vztahů se státním rozpočtem, státními finančními aktivy a Národním fondem, ve znění pozdějších předpisů, jiný termín, než je 15. 2. 2019, nepřipouští,“ odpověděla za ministra školství ředitelka odboru sportu Petra Vozobulová.

Jinak řečeno, podle MŠMT spolky nárok na opravu nemají, a tak přijdou o celou dotaci. Pro řadu z nich to ale znamená velkou finanční díru. Neseženou peníze pro trenéry a budou muset šetřit třeba na soustředěních pro děti.

Dobrou zprávou pro kluby alespoň je, že letošní zamítnuté žádosti nebudou mít vliv na čerpání dotací ze stejné výzvy v příštím roce. Navíc by peníze měly dostat dřív, protože neodevzdávají zmíněné problematické vyúčtování za rok 2019.

„Evidujeme zhruba 1000 klubů v žádostech na 2020, které letos dotaci nedostaly. U těchto klubů tedy nečekáme na vyúčtování a vypořádání a začneme dotace vyplácet koncem ledna,“ dodává mluvčí MŠMT Lednová.

Reklama

Doporučované