Hlavní obsah

Kmochův Kolín ano, Kohorský bodlák ne. Kraj poprvé zveřejnil, co dělal analytik hudebních festivalů s odměnou 45 tisíc

Foto: Vojtěch Blažek

Za externí pracovníky utratila v roce 2017 kancelář středočeské hejtmanky přibližně pět milionů.

Reklama

Seznam už týden sleduje kauzu smluv externích spolupracovníků na úřadu středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové. Kraj říká, že nesmí zveřejnit jména lidí, které si najal. Nyní slibuje, že se jich zeptá, jestli by souhlasili s odtajněním.

Článek

Středočeský kraj poprvé zveřejnil malou část z práce, kterou pro něj v roce 2017 odvedli speciálně najatí pracovníci – za desítky tisíc měsíčně vytvářeli analýzy hudebních festivalů, poskytovali „zpětnou vazbu“, radili s odpadovými strategiemi a psali PR analýzy.

Na podezřelé smlouvy s anonymními zaměstnanci upozornil Seznam minulý týden. Úřad ani politici z vládnoucího ANO nechtějí říct, komu peníze posílali. A nezveřejnili, jakou práci za ně úřad dostal.

Až na jednu výjimku: ve čtvrtek úřad rozeslal novinářům ukázku, co odevzdal zaměstnanec s interním číslem 5678. Ve výkazu práce má tento člověk napsáno, že strávil celkem 21 hodin právě i „analýzou hudebních festivalů“. Jeho měsíční odměna činila 45 tisíc korun.

V příloze k výkazu práce stojí, že v květnu 15 hodin posuzoval, jestli stojí za to z krajského rozpočtu podpořit akce jako festival Třebsínská Zvonička, Kosohorský bodlák, Faust fest – Lhotka nebo Folkový klub Vlašim. Došel k závěru, že ne. „Doporučuji akce nadále nepodporovat, mají malý přínos z hlediska cestovního ruchu,“ napsal na závěr.

Naopak Soundtrack Poděbrady, Kmochův Kolín, festival Votvírák v Milovicích a Dvořákova Nelahozeves prošly. Podle autora analýzy totiž turistický ruch podporují.

Doporučení zaměstnance číslo 5678, jaké hudební festivaly podpořit z krajských peněz.

„Závěry těchto analýz byly v uvedeném časovém období také operativně projednávány na operativních poradách,“ stojí doslova v tiskové zprávě, kterou se úřad snaží vyvrátit podezření, že tento zaměstnanec nic neodevzdával – nebo že výstupy z jeho analýz nebyly potřeba.

Připravoval podklady a úvodní slovo

Středočeský kraj i radní z ANO také tvrdí, že třeba právě tento člověk věnoval festivalům jen zlomek z 900 odpracovaných hodin. Zařizoval prý také akce ke 100. výročí republiky. Čímž se radní pokoušejí doložit, že si Seznam údajně vybral jen okrajovou část jeho práce.

„Jako další příklad lze uvést plnění smlouvy k tématu odborné publikace Voda v krajině, kdy externí zaměstnanec připravoval podklady a stylizoval úvodní slovo a projev nejvyššího představitele kraje. Tato činnost mu zabrala celkem deset hodin,“ popsal krajský úřad ve čtvrtek.

Radní za ANO vysvětlují podezřelé smlouvy.Video: Seznam, Seznam Zprávy

Jenže pohled do časových výkazů práce, které redakce získala, ukazuje, že v listopadu trávil hodiny například i rešeršemi ke smogové situaci v Praze, vánočními zvyky ve Středočeském kraji a „podklady ke zhodnocení roku 2018 ve Středočeském kraji“.

Zároveň radní za ANO ve středu řekli, že nebudou pátrat po tom, kolik práce tento a další zaměstnanci nasmlouvaní na dohodu o pracovní činnosti odevzdali a jak je kvalitní. „Já za sebe se odmítám v takových drobnostech hrabat,“ řekl radní Gabriel Kovács zodpovědný na kraji za finance.

Krajský úřad také ve čtvrtek v prohlášení uvedl, že víc než tři desítky těchto smluv už v září prošly vnitřním auditem. Ten prý neukázal, že by si úřad na externí spolupráci najímal příbuzné nebo blízké politiků či úředníků.

Radní za ANO slíbili, že nechají smlouvy přezkoumat kontrolním výborem zastupitelstva. Výbor se o to pokusil už v březnu, ale právě hlasy členů ANO mu v tom zabránily. Krajský úřad pak uvedl, že osloví všechny zaměstnance v rámci těchto smluv a zeptá se jich, jestli by souhlasili se zveřejněním jmen.

Projekt skončil, zaměstnanci také

Smlouvy uzavřel odbor spadající přímo pod hejtmanku z hnutí ANO Jaroslavu Pokornou Jermanovou. Z mateřské dovolené jen vzkázala, že jde o politický boj vedený „opozičními médii“. K podstatě kauzy se nevyjádřila.

Mezi smlouvami je například vytváření „koncepčních a analytických materiálů“ a dalších činností za 75 tisíc měsíčně, jiný zaměstnanec bral 44 tisíc za spravování sociálních sítí a vytváření foto a video obsahu. Další mimo jiné sepisoval PR analýzy za 30 tisíc. V přehledu se objevuje také úředník monitorující časopisy středočeských spolků s odměnou 20 tisíc měsíčně. Skoro žádné takové časopisy ovšem neexistují.

Zatímco v roce 2017 kraj utratil za podobné služby přes pět milionů, v roce 2018 většinu smluv ukončil. Například proto, jak zní oficiální vysvětlení, že se uzavřel projekt „100 let české státnosti ve Středočeském kraji“, během něhož vzniklo pět tisíc stran různých podkladů. A poté už tito zaměstnanci nebyli potřeba.

Reklama

Doporučované