Hlavní obsah

Knihy z knihovny Jihočeské univerzity jsou po vrácení v karanténě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Provoz knihovny Jihočeské univerzity (JU) je po uzavření kvůli pandemii koronaviru částečně obnoven. Knihy však musí po vrácení do karantény.

Článek

„Pracovníci knihovny zapůjčené publikace na několik dní odloží a některé i ošetří dezinfekcí,“ řekla ředitelka knihovny JU Helena Vorlová.

„Knihy, které mají vhodný obal, ošetříme dezinfekcí. U jiných to nejde, jelikož by je tento zásah poškodil. Každá vrácená kniha musí být několik dní uložena, aniž by si ji někdo další půjčil,“ uvedla. Dodala, že vychází z postupu, který doporučuje Národní knihovna.

Studenti si nyní knížky elektronicky objednají a pracovníci knihovny jim je připraví k výpůjčnímu okénku. Vrácené publikace pak studenti odevzdávají do samoobslužného automatu. „Katalog knih je volně dostupný na internetových stránkách knihovny a čtenáři si mohou v jedné objednávce rezervovat maximálně pět publikací. Stále platí, že čtenář nesmí překročit maximální povolený počet výpůjček na svém kontě,“ řekla Vorlová.

Komplexní knihovna Jihočeské univerzity, která má asi 9 000 registrovaných uživatelů, zahájila provoz v novostavbě v kampusu v roce 2010. Jde o jednu z nejmodernějších vysokoškolských knihoven v České republice. Vorlová uvedla, že kromě tištěných publikací nabízí i elektronické knihy, kterých je k dispozici šest stovek.

„Samozřejmě s ohledem na současnou situaci není v těchto dnech možné v prostorách knihovny studovat. Lze si jen publikace vypůjčit,“ řekla.

Knihovna JU má ve svém fondu více než 360 000 publikací.

Reklama

Související témata:

Doporučované