Hlavní obsah

Koalice SDF se posunula o dvě fronty blíže k poslední baště Islámského státu

Koalice SDF postoupila o dvě fronty blíže k IS.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Boj o poslední enklávu Islámského státu vrcholí. Po evakuaci posledních tisíců civilistů začali bojovníci z arabsko-kurdské koalice s bombardováním vesnice Baghúz.

Článek

Bojovníci arabsko-kurdské koalice podporovaní Spojenými státy pokročili na dvou frontách v bojích proti ozbrojencům z Islámského státu (IS) ve východní Sýrii. Radikálové se snaží jejich postup zpomalit využitím ostřelovačů a nastražených výbušnin. Informoval o tom mluvčí Syrských demokratických sil (SDF) Mustafa Bálí. Poslední oblast, kterou islamisté ovládají, je vesnice Baghúz na východě země.

Mustafa Bálí na Twitteru uvedl, že tvrdé boje se odehrávají zejména v oblasti východního břehu řeky Eufrat. Nad místem střetů přelétávaly dva vrtulníky a byly slyšet hlasité exploze, nejspíš v souvislosti s nálety koaličních letadel, napsala agentura AP.

Arabsko-kurdská koalice v pátek oznámila, že obnovila operaci s cílem osvobodit i poslední část území, kterou ovládá Islámský stát. Z oblasti byly evakuovány tisíce civilistů.

Místní zdroje odhadují, že na malém území v Baghúzu, pod nímž je řada jeskyní a tunelů, zůstaly řádově stovky radikálů z IS. Vojenská operace proti nim byla od 12. února přerušena právě kvůli evakuacím civilního obyvatelstva, píše agentura AP. Jenom minulý týden oblast podle OSN opustilo na 13 000 lidí, mezi nimi i ženy a děti bojovníků IS.

Koalice SDF oznámila zahájení konečného útoku proti IS krátce poté, co Bálí popřel čtvrteční výrok amerického prezidenta Donalda Trumpa, podle něhož boje už skončily a SDF dobyla 100 procent území dříve ovládaného IS. Trump už koncem loňského roku řekl, že považuje boj proti IS za skončený a že ze Sýrie stáhne všech 2000 amerických vojáků. Působí tam jako poradci a školitelé SDF. Nedávno nicméně Spojené státy oznámily, že v Sýrii i po stažení vojsk nechají asi 400 svých vojáků.

Reklama

Doporučované