Hlavní obsah

Kocovina pro Vegas. Pandemie zastavila automaty a kasina

Město hříchu v Nevadě sčítá ztráty.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Co se stane ve Vegas, zůstane ve Vegas. S koronavirem zůstaly vypnuté hrací automaty, zabarikádovaná kasina a prázdné ulice. Ani slavné fontány před Bellagiem už netryskají do vzduchu, nemají pro koho.

Článek

Proslulé město hříchu se teď snaží jen přežít. Jako všichni ostatní a možná i víc. Stát Nevada je na turismu závislejší než Aljaška na ropě, píše druhý největší americký deník USA Today.

Čtvrtina státu na podpoře: počet není kompletní

Třetinu pracovních míst vytvářejí právě hazard, pohostinství a obecně cestovní ruch. Byznys už ale od 23. března, tedy přes pět týdnů, stojí, a tak mezitím i přes 343 tisíc lidí zažádalo o podporu v nezaměstnanosti. To je skoro čtvrtina všech pracujících v Nevadě a miliarda dolarů na daňových příjmech.

Hnací motor zaměstnanosti v Nevadě.

OSVČ a dohodáři zatím nemají webovky

Počty i částka však ještě určitě porostou. Systémy úřadů jsou přetížené a mnoho lidí žádost ještě nevyplnilo. OSVČ a dohodáři se k ní navíc minimálně do půlky května ani nedostanou. Podle nového balíčku federální pomoci na ni sice mají nárok, ale Nevada pro ně ještě nespustila webové stránky, dodává list Fox Baltimore.

Dopady na zaměstnance a stát.

Jestliže se turismus v Nevadě do dvou měsíců nevzpamatuje, přijdou zaměstnanci v dalším roce a půl na platech zhruba o 7,7 miliardy dolarů. Odhad vychází ze studie Nevada Resort Association, která „je hlasem hazardního průmyslu a hoteliérství“, jak organizace sama píše.

Půlka ceny kasin vzala za své

Podniky v samotném Las Vegas ztráty ještě neodhadovaly. Index 500 největších kasin a gamblerů si už však letos na burze odepsal skoro polovinu své hodnoty - ke dnešnímu dni konkrétně 45 procent.

Další ztráty a propad hodnoty kasín a gamblingu.

Pro srovnání: index S&P 500 pro největší americké firmy a společnosti celkově od začátku roku ztratil dodnes zhruba 13 procent.

Reklama

Doporučované