Hlavní obsah

Koho chrání zavřené hranice? Nejnakaženější okresy jsou právě tam

Foto: Tomáš Svoboda

Kontrola na hranicích.

Reklama

Pohraniční oblasti Domažlicko a Chebsko patří k nejnakaženějším oblastem v České republice. Zavřené hranice by však podle statistiky mohly chránit spíš Němce. Ti mají navíc lepší přehled o situaci.

Článek

Domažlicko, které sousedí s německým okresem Cham, má v přepočtu potvrzeno 550 případů covid-19 na sto tisíc obyvatel. V Chamu se číslo momentálně drží na 315 případech. Podobně je na tom i sousední Schwandorf, kde je nakažených na sto tisíc 294. V případě uzavřených hranic mezi těmito okresy by tak mohlo jít spíše o ochranu německých území, které jsou statisticky zasaženy méně.

Naproti tomu druhý nejzasaženější Cheb sousedí s okresy, kde je poměr nakažených násobně vyšší. Wunsiedel im Fichtelgebirge má poměr nakažených 845 a Tirschenreuth dokonce 1 536 na 100 tisíc obyvatel. Jde tak o nejnakaženější okres v Německu.

Česká republika má také největší podíl aktivních případů na celou populaci. Zatímco u nás je podle dostupných čísel necelých 37 aktivních případů na 100 000 lidí, v Německu je to 31 a v Polsku 24. Rakousko se Slovenskem mají tento poměr dokonce pod úrovní 20 s 19, respektive 14 aktivními případy.

Spolková republika ale také testuje v přepočtu na obyvatele více než Česká republika. Testy v Česku dokonce v posledních dnech padly pod čtyři tisíce na den. Celkově mají naši sousedé 30 400 testů na jeden milion obyvatel, což je zhruba o 6 tisíc více, než vychází pro ČR.

Německo tak má lepší přehled o skutečném stavu šíření nákazy v zemi. Naopak u nás se stále nedaří dosáhnout ani kapacity 10 tisíc testů denně, jak chtěl premiér Andrej Babiš koncem března. Denní penzum 20 tisíc testů, na které se plánoval výhledově dostat, pak už vůbec není v dohledu.

Navíc čísla neukazují aktuálně probíhající případy, ale kumulativní počet od samého počátku nákazy. Nelze tedy vyloučit, že se v okresech rozšířila nákaza ještě před uzavřením hranic a zavedením všech opatření. Epicentrem tak mohl být jakýkoliv z okresů jak na české, tak na německé straně.

Z dat také není možné vyčíst, kolik je skutečně nakažených v okresech našich západních sousedů. Není proto vyloučené, že v oblasti proběhla situace podobná Uničovu nebo Litovli. Obě obce byly kvůli masivnímu rozšíření koronaviru uzavřeny do karantény. V současné době je však v okrese Olomouc z 526 nakažených již 370 lidí, kteří se z nemoci vyléčili. Krajská hygienická stanice neuvádí počet zemřelých na okresní úrovni, nicméně i kdyby v oblasti nikdo s covid-19 nezemřel, bylo by na Olomoucku pouze 156 případů. Spolu s Domažlickem je proto na čele tabulek jak kumulativně nakažených, tak vyléčených přepočteno na 100 tisíc obyvatel.

Podrobná mapa nakažených a uzdravených v okresech podle informací krajských hygienických stanic:

Reklama

Související témata:

Doporučované