Hlavní obsah

Regiony sousedící s Německem vyčnívají v počtu nakažených vůči počtu obyvatel

Foto: Seznam Zprávy

V hustotě infekce v krajích vyčnívají po Moravskoslezském kraji Plzeňský a Karlovarský kraj.

Reklama

Česká republika má potvrzeno téměř 6 tisíc pozitivně testovaných případů infekce covid-19. Kraje se ale v přepočtu na populaci různí.

Článek

Nejvíce jich je v Praze, v závěsu je Olomoucký a Moravskoslezský kraj, ve kterém byla nedávno ukončena kompletní izolace dvou okresů. Na přepočet případů vůči počtu obyvatelstva ale vyčnívají i Plzeňský a Karlovarský kraj. Co mají tyto kraje společného?

Jedním z faktorů celkového počtu potvrzených případů v jednotlivých krajích je i počet obyvatelstva a hustota populace. Dostupná data ukazují, že některé kraje, kde je populace zahuštěná méně, se nepotýkají s tak velkým zásahem nákazy.

V hustotě zalidnění pochopitelně nejvíc vyčnívá Praha a celou statistiku tak nepatrně zkresluje. Ta má na kilometr čtvereční více než desetinásobek obyvatel než druhý Moravskoslezský kraj a momentálně také nejvyšší počet potvrzených nakažených.

Na následujícím grafu je ale vidět, že skutečně existuje souvislost mezi počtem obyvatel a počtem pozitivních případů, tedy jednoduše kraje s více obyvateli mají potvrzeno více nakažených.

Na dvou osách je zobrazen počet pozitivně testovaných případů covid-19 v kraji a počet obyvatel. Velikost buňky ukazuje hustotu obyvatelstva daného kraje.

Při přepočtu potvrzených případů na sto tisíc obyvatel začnou ze statistiky mimo jiné vyčnívat Plzeňský a Karlovarský kraj. Nemají ale zvlášť vysokou hustotu obyvatelstva a díky přepočtu už nehraje roli ani jejich relativně nízká celková populace. Otázkou tedy je, proč zrovna tyto dva kraje?

Odpověď by mohla ležet za hranicemi s Německem.

V Německu se totiž děje něco obdobného. V Plzeňském kraji jde konkrétně o okres Domažlice, který přímo sousedí s německým okresem Cham, a v Karlovarském Cheb sousedící s Wunsiedel im Fichtelgebirge. Podle Robert Koch Institutu jsou německé okresy přímo sousedící se zmíněnými kraji jedny z nejvíce zasažených v zemi. V okrese Tirschenreuth, který sousedí s oběma českými kraji, je počet nakažených dokonce přes tisíc na sto tisíc obyvatel. U ostatních okresů v této oblasti se počet pohybuje mezi 250 až 700 případy na sto tisíc obyvatel.

Foto: Robert Koch Institut

Okresy jsou viditelně zasaženy z české i německé strany hranic.

To je ve srovnání s českými kraji podstatně víc. Plzeňský má podle Ministerstva zdravotnictví potvrzeno 75,2 nakažené osoby na sto tisíc obyvatel, Karlovarský pak 67,7. To ale nutně neznamená, že byla nákaza do České republiky pouze přivlečena z Německa. Tento přenos funguje na obě strany.

„Při šetření v rodinách sledujeme, že příčinou nákazy je často někdo, kdo cestoval do Německa nebo se s takovým člověkem stýkal,“ řekl v polovině týdne Petr Pazdiora z krajské hygienické stanice v Plzni pro Radiožurnál.

Německo také k 8. dubnu provedlo přes 1,3 milionu testů a disponuje testovacími kapacitami pro provedení 160 tisíc testů týdně. Testuje tedy i vůči poměru populace více než Česká republika. Míra odhalení skrytých případů onemocnění tak může být na některých zasažených místech v Německu vyšší.

Reklama

Související témata:

Doporučované