Hlavní obsah

Koleje zlínské univerzity jsou obsazené, odmítnuto bylo asi 300 zájemců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Krajský úřad Zlínského kraje

Zlín.

Reklama

Na vysokoškolských kolejích zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB) jsou obsazena všechna lůžka.

Článek

„Tak jako v minulých letech poptávka po kolejích převyšuje nabídku v řádu několika set,“ řekla mluvčí univerzity Petra Svěráková. Koleje mají kapacitu 850 lůžek ve třech budovách. Před zahájením semestru musela univerzita odmítnout asi 300 zájemců o koleje.

Zájem studentů o koleje je v posledních letech větší. „Může to být zapříčiněno zdražováním ubytování v soukromí,“ uvedla mluvčí. Cena za ubytování na kolejích se letos po dvou letech zvyšovala, o asi deset procent. Studenti zaplatí za lůžko od 3090 do 3660 korun měsíčně, záleží na daných kolejích i počtu lůžek na pokoji. Podle rektora univerzity Vladimíra Sedlaříka se cena zvyšovala kvůli růstu cen energií a provozních nákladů.

Univerzita také investuje do modernizace kolejí, nyní opravuje budovu ve Štefánikově ulici, hotovo by mělo být v létě příštího roku. Pro studenty je zajištěno náhradní ubytování. Rekonstrukce si vyžádá přes 100 milionů korun. Do budoucna chce UTB podle rektora kapacitu ubytování navýšit.

O ubytování na kolejích mají zájem také zahraniční studenti. „Evidujeme zvýšený zájem zahraničních studentů o ubytování, největší nárůst počtu žádostí studentů je z Ruské federace,“ uvedla mluvčí.

Ubytovaní budou muset na kolejích prokázat kvůli covidu-10 svou bezinfekčnost. Hromadné testování studentů na kolejích UTB neorganizuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované