Hlavní obsah

Kolem zakázky na sídlo evropské „NASA“ v Praze krouží Penta i Sekyra

Foto: ČTK

Aktuálně sídlí Galileo v pražských Holešovicích.

Reklama

Evropský parlament koncem dubna schválil rozšíření unijní kosmické agentury EUSPA, která sídlí v Praze. Češi ji možná lépe znají pod názvem evropského navigačního systému, který se tu spravuje – Galileo.

Článek

Praha posílí svůj punc evropské a hi-tech metropole. Nově se z Česka budou řídit i unijní kosmické programy – a z posílení evropské „NASA“ má těžit i zdejší věda a byznys.

Článek si můžete poslechnout také v audioverzi.

Jde ale také o velkou realitní operaci v hodnotě desítek až stovek milionů korun, které zaplatí český stát. Vláda pro unijní úředníky hledá nové sídlo, jehož pronájem bude z větší části muset pokrývat.

O zakázku stojí těžké váhy zdejšího byznysu – zájem poskytnout prostory pro evropskou agenturu a jejích až 600 úředníků potvrdily Seznam Zprávám skupiny Penta, která nabízí svou Masaryčku, i Sekyra Group.

Výběrové řízení vypíše vláda Andreje Babiše v nejbližší době – do konce června má agentura dodat požadavky.

„Výsledek schválí vláda do konce roku. Kdy přesně k tomu dojde, bude záležet na průběhu výběrového řízení. S velkou pravděpodobností to však bude až po volbách v říjnu 2021,“ řekl Seznam Zprávám premiér Andrej Babiš (ANO).

Ze státního pryč

Od roku 2012 Galileo (respektive původní unijní agentura GSA a dnes již EUSPA) sídlí v pražských Holešovicích. Má šéfa Portugalce Rodriga da Costu, „tajnou“ superzabezpečenou místnost, kterou nejde odposlouchávat ani laserem, a také o její aktivity se v Praze údajně zajímali hyperaktivní ruští špioni.

Musí být například zajištěno, aby přes okna nemohl někdo odposlouchávat laserovým paprskem.
Karel Dobeš, vládní zmocněnec

Podle již zmíněného rozhodnutí Evropského parlamentu se má počet zaměstnanců agentury EUSPA ze současných 200 až ztrojnásobit. Do své budovy na břehu Vltavy se podle českého ministerstva dopravy, které je styčným úřadem pro EUSPA, již nevejdou.

„Po provedeném šetření s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových a potvrzení, že stát v Praze nedisponuje volnou budovou potřebné velikosti a kapacity, bylo na základě doporučení předchozí studie doporučeno umístit sídlo do budovy v soukromém vlastnictví,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí úřadu František Jemelka.

Dodal, že v současné době se počítá s pronájmem vhodných prostor.

Nyní agentura EUSPA „bydlí“ ve státním objektu. Podle dohody mezi Českem coby hostitelským státem a agenturou GSA platí unijní agentura za své sídlo v Praze 25 procent komerčního nájmu. Jak ale Seznam Zprávám Jemelka potvrdil, tato podmínka zůstane v platnosti i po přestěhování do komerčních prostor. Přeloženo – v případě pronájmu bude muset tři čtvrtiny zaplatit český stát.

„EUSPA je nástupcem GSA. Stávající Hostitelská dohoda tedy zůstává v platnosti a dodatkem se bude měnit pouze místo sídla agentury. EUSPA bude stále hradit 25 % komerčního nájmu a zbývající prostředky na pronájem budovy zajistí stát,“ řekl mluvčí s tím, že jde o standardní model, kterým jsou upravené smlouvy mezi unijními agenturami rozesetými po evropských metropolích.

Až 35 milionů za rok

Podle realitních praktiků se cena za pronájem budovy v odpovídající velikosti a kvalitě může pohybovat řádově v desítkách milionů korun ročně.

„Když zohledním současnou postcovidovou situaci v oblasti komerčních nájmů, pak se nájemné v rámci prémiových kancelářských budov v dobrých lokalitách při střednědobém výhledu může pohybovat okolo 650–760 tisíc eur ročně,“ sdělil Seznam Zprávám Miroslav Herain ze společnosti RE/MAX Commercial.

Podle takového cenového odhadu by český stát na základě smlouvy s EUSPA musel zajistit zhruba 13 milionů korun na každý rok, kdy agentura ve vybraném pražském objektu bude sídlit.

Realitní kancelář Svoboda & Williams, která se specializuje na pronájem „nadstandardních“ nemovitostí, roční cenu nájmu odhaduje ale až dvakrát výš – na 35 milionů korun.

„To zahrnuje cenu za pronájem prostor, parkování a úhradu servisních poplatků,“ uvedl pro Seznam Zprávy vedoucí týmu komerčních pronájmů Jaroslav Waldhauser.

V novém sídle má posílená agentura EUSPA začít fungovat od 1. 1. 2024. Velké stěhování má běžet od půlky roku 2023 – také po dokončení nutných úprav. Ty se musely dělat už při prvním stěhování do Holešovic – tehdy se celé třetí patro budovy muselo přestavět, aby odpovídalo bezpečnostním požadavkům.

„Musí být například zajištěno, aby přes okna nemohl někdo odposlouchávat laserovým paprskem,“ říkal pro média v roce 2011 vládní zmocněnec pro Galileo Karel Dobeš.

Hadid vs. Jiřičná

Vláda má v hledáčku některé budovy, kam by Galileo nastěhovala. Jejich adresy ale Seznam Zprávám ministerstvo dopravy nesdělilo.

„V návaznosti na kritéria, která agentura poskytla, zpracovalo ministerstvo financí analýzu potenciálně vhodných budov. Nyní probíhá další strukturovaný proces, který povede k výběru té nejvhodnější. Vzhledem k potřebě zahájit práce na přípravě budovy pro potřeby EUSPA věříme, že k výběru takové budovy dojde co nejdříve,“ uvedl mluvčí Jemelka.

Obecně lze prý říci, že se jedná o administrativní budovy umístěné v centru či širším centru Prahy, s dobrou dostupností a možností zajistit příslušná bezpečnostní opatření.

Seznam Zprávy zjistily, že o výběrové řízení se zajímají silní hráči českého byznysu – developer Luděk Sekyra a finanční skupina Penta, jejíž realitní byznys řídí český miliardář Marek Dospiva.

„Nabídli jsme adresu naší Masaryčky, také připravované kanceláře v Nové Waltrovce. Jedná se o prémiového klienta, kterému lze nabídnout jen to, co patří mezi nejlepší možnosti na pražském trhu. Čekáme na vyhodnocení nabídek,“ sdělil Seznam Zprávám mluvčí Penta Investments Ivo Mravinac.

Projekt v okolí Masarykova nádraží bude tvořit 23 tisíc metrů čtverečních kanceláří a téměř pět tisíc metrů čtverečních obchodů v ceně 25 až 30 eur za metr, jak napsaly Seznam Zprávy v únoru. Autorem projektu je světoznámé studio Zaha Hadid Architects.

Spolumajitelem Penty je slovenský podnikatel Jaroslav Haščák, kterého slovenská policie loni obvinila z korupce a praní špinavých peněz. Haščák se poté vzdal všech svých výkonných funkcí ve skupině.

Zájem o spolupráci s kosmickou agenturou připustila i skupina Sekyra Group. „Vzhledem k našim aktuálním rozsáhlým developerským projektům disponujeme na území Prahy budovami, které splňují kvalifikační kritéria pro sídlo unijní kosmické agentury EUSPA. Detaily probíhajících výběrových řízení ale nepřísluší společnosti Sekyra Group komentovat,“ uvedla Lenka Šmídová za Sekyra Group.

Pražská developerská společnost se chystá stavět v roce 2021 v pražském Karlíně, kde mají vyrůst kancelářské budovy, na nichž se podílela slavná česká architektka působící v Česku i ve Velké Británii Eva Jiřičná.

Miliardový nárůst

Kromě Galilea mají pod novou agenturu EUSPA patřit například satelity systému Copernicus využívané v meteorologii či zemědělství nebo program pro sledování okolí planety Země. Patřit sem bude i nový program satelitní mezivládní komunikace GOVSATCOM.

EU letos navrhla navýšení rozpočtu svého kosmického programu v nadcházejícím sedmiletém rozpočtovém období o 30 procent na 16 miliard eur, tedy přes 410 miliard korun.

V Česku se podle ČTK účastní kosmického programu kolem 50 firem. Součástí kosmické výroby jsou například rolovací solární panely pro stovky družic z kunovické firmy 5M, adaptér pro vypouštění desítek malých družic z nosné rakety Vega, optické systémy, nový systém pro řízení letového provozu nad Evropou, řídicí software družic nebo výroba hliníkových a titanových částí nosné rakety Ariane 6.

Podle analýz ministerstva dopravy je návratnost kosmických investic do ekonomiky více než osminásobná.

Reklama

Související témata:

Doporučované