Hlavní obsah

Jaká bude vaše výplata příští rok? Odbory si řekly o 6 až 7 procent navíc

Přenos z odborového mítinku Českomoravské konfederace odborových svazů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší odborová centrála požaduje kromě vyšších platů i růst minimální mzdy. A to až na úroveň 15 tisíc korun.

Článek

Laserové show, efektní videa, promyšlené proslovy a do poslední chvilky stupňované napětí ohledně toho hlavního – požadavku na růst mezd.

Do Prahy se už popáté sjeli odboráři na takzvaný manifestační mítink a oznámily, jak si představují růst mezd v příštím roce.

Šéf největší odborové centrály Josef Středula řekl, že by se měl pohybovat mezi 6 až 7 procenty. Inflace by přitom mohla být podle prognózy odborů v příštím roce mezi 2,5 až třemi procenty.

Podle Hospodářské komory se zaměstnavatelé v roce 2020 chystají výdělky zvýšit v průměru o šest procent i bez tlaku odborů.

„V Česku je takový fenomén, že je všechno špatně, že je krize za dveřmi. Růst HDP je ale dvojnásobný než v Evropě,“ řekl přesto předák Středula s tím, že má pocit, že se straší, aby se nemuselo přidávat.

Růst by měla i minimální mzda. Odboráři požadují, aby stoupla na úroveň 15 tisíc korun.

„Čistá minimální mzda je pod hranicí chudoby. Je to šestá nejnižší minimální mzda v Evropské unii,“ okomentoval požadavek už citovaný předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

V loňském roce se odborářská show zakončila požadavkem navýšení mezd v soukromém sektoru o osm procent. Podle Českého statistického úřadu v druhém čtvrtletí letošního roku mzdy fakticky rostly o 7,2 procenta. Průměrná se vyšplhala na 34 105 korun. Medián pak přesáhl 29 tisíc korun.

Předloni odboráři požadovali nárůst o osm až deset procent. V roce 2018 přitom mzdy rostly o 8,1 procenta.

Ještě před oznámením, kolik chtějí přidat, odboráři kritizovali českou ekonomiku.

„Český zaměstnanec odpracuje v porovnání s německým, pokud bereme v úvahu průměrný věk života, o 11 let více. To je neakceptovatelné,“ řekl Josef Středula. Sklidil za to bouřlivý potlesk publika.

Odboráři se také věnovali nárůstu zahraničních pracovníků. Podle jejich statistik mezi roky 2017 a 2018 přibylo cizinců pracujících v Česku o sto tisíc.

„Jestli tady chce někdo pracovat, tak za srovnatelné mzdy,“ řekl Středula. A zároveň dodal, že je připravený začlenit do odborů i zahraniční pracovníky a pomoci jim k tomu, aby měli vyrovnané výplaty z českými zaměstnanci.

Letos už dopředu Josef Středula avizoval, že bude mluvit také o zaměření české ekonomiky a bude chtít tlačit na její větší přidanou hodnotu. Podobný obrat se podle něj podařil například ve Finsku nebo Dánsku.

Letošní ročník se poprvé přesunul z libeňského stadionu do větších prostor Fora Karlín. To pojme nejen větší množství odborářů, ale svým technickým zázemím dovolilo vytvořit lepší show.

Reklama

Doporučované