Hlavní obsah

Kolik plastů plave v oceánech, bude možné sledovat i z vesmíru. Vědci pracují na nové technologii

Inovativní přístup bude ale fungovat na jiných principech.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Vědci pracují na nové technologii, která umožní sledování shluků plastů v oceánu z vesmíru. Samotný experiment je pro vědce velká výzva, hlavně proto, že jednotlivé částečky jsou mnohem menší, než většina satelitů dokáže zachytit.

Článek

Inovativní přístup bude ale fungovat úplně jinak. Vědci budou sledovat plasty ve vodě podle jejich vlnové délky a odrazu infračerveného světla. První testy provedla britská laboratoř Plymouth Marine. Ty vyšly velmi pozitivně.

„Nikdy nebudeme schopni vidět každou lahev zvlášť, jak si plave po moři, ale umíme najít větší plastové shluky,” říká doktorka Lauren Biermannová.

Vědci experimentují se satelity Sentinel. Je to pár orbitálních multispektrálních přístrojů, které používá Evropská kosmická agentura (ESA). Posláním satelitů ve vesmíru je především zjišťování aktuální situace a mapování povrchu Země a pobřežních vod. Ve skutečnosti je to pro celý experiment klíčová oblast. Osm milionů tun plastů, které se každý rok dostanou do oceánů, jdou právě přes řeky a jejich ústí. Ve Velké Británii budou satelity mapovat dané zóny každých pár dní.

Raketa Falcon Heavy podnikla první komerční let a úspěšně přistála na Zemi

Stárne se ve vesmíru pomaleji? NASA zkoumala dvojčata, jedno na ISS, druhé na Zemi

Podle doktorky Biermannové je několik důvodů, proč by měl experiment uspět. První je, že plovoucí plasty se nejčastěji shlukují ve vírech a frontách, které se tvoří ve chvíli, kdy se říční voda vlévá do moře. Druhým faktorem, se kterým pracuje, je jednoduše kvalita detektorů v přístrojích Sentinel. Ty velmi dobře vnímají různé vlnové délky, které tvoří infračervené světlo. Vědcům by tak nemělo dělat problém rozeznat z vesmíru plastové shluky od těch rostlinných. Každý z nich se bude vyznačovat jinou barvou.

Vědci konstatují, že technika bude potřebovat ještě zdokonalit, ale věří, že výsledky výzkumů financované Esou budou stát za to.

Reklama

Doporučované