Hlavní obsah

Kolik stojí Beethovenova kadeř? Aukční síň Sotheby's ji dala do aukce

Beethoven poslal příteli místo vlasů původně kozí chlupy.Video: Šimon Felenda

 

Reklama

Téměř dvě stě let starý pramen vlasů od hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena jde do dražby. Autor Deváté si vlasy nechal ustřihnout v roce 1826 a věnoval je svému příteli. Jejich hodnota podle zaměstnanců aukční síně Sotheby's odpovídá 15 tisícům liber (zhruba 440 000 korun).

Článek

Kadeř německého skladatele Ludwiga van Beethovena půjde v červnu do dražby. Oznámila to aukční síň Sotheby's, která hodnotu tmavě hnědošedého pramínku vlasů z hlavy hudebního génia odhaduje na 15 000 liber (přibližně 440 000 korun).

Ludwig van Beethoven (1770–1827) si nechal vlasy ustřihnout, aby je roku 1826 dal svému příteli, rakouskému klavíristovi a skladateli Antonu Halmovi. Expert na knihy a rukopisy u Sotheby's Simon Maguire podotýká, že s kadeří, která byla později zasazena do malého rámečku, se pojí „asi nejlepší příběh“ ze všech položek, jež mají být příští měsíc vydraženy.

Halm údajně slavného skladatele požádal o tento dárek pro svou ženu Marii. Beethoven si však nejdříve z přítele vystřelil a poslal mu kozí chlupy. Podle samotného Halma později Beethoven popřel, že by přítele napálil, a svalil vinu na druhé. Napodruhé už mu ale poslal skutečně vlasy.

Slavný skladatel se s méně známým kolegou setkal v roce 1815 a spřátelili se. Halm později upravil pro dva klavíry Beethovenův smyčcový kvartet Velká fuga B dur a pravděpodobně v té době mu dal Beethoven ústřižek svých vlasů. Halm před svou smrtí v roce 1872 Beethovenovu kadeř věnoval svému žákovi Juliu Epsteinovi, po jehož smrti zůstala v rodinném majetku.

Reklama

Doporučované