Hlavní obsah

Koller k Berbrově aféře: Nejsem naivní, beze skvrn není ani první liga

Foto: Profimedia.cz

Rozhovor s bývalým fotbalovým reprezentantem Janem Kollerem.

Reklama

V rozhovoru pro Seznam Zprávy odpovídal nejlepší střelec historie české fotbalové reprezentace Jan Koller na otázky týkající se koronaviru, aféry Romana Berbra a dopadu pandemie na českou ligu.

Článek

Jak prožíváte aktuální nelehké koronavirové období?

Prožívám to asi jako každý jiný, není to jednoduché. Spoustu lidí je na tom ale hůř, přišli o práci a možná jsou až na prahu živobytí. Já se snažím myslet pozitivně a najít si v tom to lepší, tak jedině to člověk zvládne a přečká to. Všichni asi doufáme, že to nebude trvat moc dlouho a že nás to do dalších let naopak posílí.

O vás je známé, že se často přesouváte mezi Českem a Monakem, kde máte de facto druhý domov. V jaké lokalitě byste řekl, že jsou přísnější opatření a jak lze popsat stav pandemie na pobřeží francouzské Riviéry?

Momentálně jsem v Monaku, akorát jsem dojel z Prahy. Dá se říci, že pendluji mezi Českem a Monakem, kde mi žijí děti. Tady se opatření také postupem času zpřísňují. Minulý týden se uzavřela sportoviště, pomalu provoz omezují i restaurace, oproti Česku ale fungují školy, za což jsem rád.

Jak jste zmínil, děti v České republice mají nyní distanční výuku. Myslíte si, jako rodič, že je to správné řešení?

Jsme jedna z mála zemí, kde děti do školy nechodí. Já osobně to neschvaluji, byl bych mnohem radši, kdyby mi děti do školy chodily dál. Minimálně pro rodiče dětí z prvního stupně to musí být hodně náročné, neumím si to představit. Mají práci, ale děti doma samy prostě zůstat nemohou. Nevím, jak to zvládají. Ještě k tomu například matky samoživitelky, u nich si to už neumím představit vůbec. Musí to být strašně náročné…

Pandemie se do jisté míry dotýká všech. Někteří si stojí za tím názorem, že není třeba zavádět opatření a viru se bát. Nedávno se v průběhu srazu hokejové reprezentace podobně vyjádřil brankář Dominik Hrachovina, který koronavirus nazval divadlem. Jak nahlížíte na covid vy a co jste říkal vyjádření českého reprezentanta?

Je to jeho názor, bohužel, covid je v téhle době hodně citlivé téma. Pro lidi, kteří se s virem setkali napřímo, to divadlo rozhodně není. Já sám s tím osobní zkušenost nemám. Lidé, kteří se v mém okolí nakazili, měli většinou mírný průběh nemoci, takže nedokážu posoudit. Na druhou stranu mám spoustu známých, kteří kvůli tomu přišli o práci a jsou na prahu existenčního bytí. Chápu tedy i druhou stranu, je to těžká situace.

Už vůbec nemluvím o tom, jak omezení vyvážit tak, aby se ochránili lidé a zároveň i ekonomika. Nedokážu posoudit, jestli to je divadlo nebo je to opravdu tak vážné. Nezbývá nic jiného než to překousnout a respektovat opatření, i když nám třeba chybí kontakt s okolím, musíme se přizpůsobit. Já osobně třeba nejsem úplně instagramová generace, ale vzhledem k situaci jsem si založil na této sociální síti profil a začínám komunikovat s fanoušky. Je to pro mě novinka, ale musím se přiznat, že mě to baví.

Nedávno jste na sociálních sítích vzpomínal na své angažmá ve Spartě. V Česku se akorát minulý týden znovu rozehrála liga, podíváte se občas na nějaké zápasy Fortuna:Ligy?

Já se dívám jen na českou ligu. Chci mít přehled o hráčích v Česku, zejména o těch mladých. Jsem tedy rád, že se liga opět rozjela, a je to dobře. Fotbalisté jsou neustále testovaní, nyní se hraje na prázdných stadionech, takže nechápu, proč by nemohli hrát. Aspoň lidé mají nějaké zpestření. Je pravda, že se hrají i zahraniční soutěže, u nás ale českou ligu sledujeme hodně.

Kdo z mladých hráčů vás tedy v poslední době zaujal a co říkáte na úroveň české nejvyšší soutěže?

O Adamu Hložkovi snad ani nemusíme mluvit. Je škoda, že se zranil, snad to nebude na dlouho. Tahle sezona mohla být jeho, měl fantastickou formu, velká škoda pro něj i pro Spartu. Líbí se mi i mladí kluci ze Slavie. Davida Zimu znám už od 15 let, měli jsme ho i v mládežnické reprezentaci. Líbí se mi i Lukáš Provod, kterého jsem sledoval už v Českých Budějovicích. Napadá mě Pavel Bucha z Plzně nebo Ostrák z Karviné, který předvádí dobré výkony. Jsem rád, že se prosazuje hodně mladých hráčů, je to dobře pro český fotbal.

Ligoví trenéři mladým hráčům dávají větší prostor zejména v posledních dvou sezonách. Částečně to můžeme přisuzovat právě i koronavirové pandemii. Myslíte, že se i díky dravé mladé krvi úroveň české ligy zvýšila?

Já si myslím, že ano. Já jsem za to moc rád, že mladí hráči dostávají šanci. Nyní se může střídat pětkrát, je tak větší možnost pro to, jim dát prostor se ukázat. Stává se, že hráči, kteří by na hřiště za normálních okolností šli místo nich, jsou v karanténě. Je to blbé, ale mladíci tak získávají potřebné zkušenosti. Vzpomenu si například na hráče Liberce v zápase Evropské ligy s Hoffenheimem, kde nastoupili kluci, kteří v životě s takový soupeřem nehráli. Dostali sice nakládačku, ale hrát proti špičkovému bundesligovému týmu pro ně musela být neskutečná zkušenost.

Zmínil jste Evropskou ligu. Sledoval jste tedy výkony Sparty, Slavie a Liberce v pohárové Evropě?

Musím říct, že mě všichni tři mile překvapili. Sparta ve skupině neměla dobrý začátek, vítězství na Celtiku bylo ale zasloužené. Slavie na tom byla po prvním zápase podobně. Porazila ale Nice a předtím Leverkusen, takže jsem za to rád, tím spíše, když za sebou mají takovou obměnu týmu. Naskočili jiní hráči a zvládali to. Liberec, i když nyní dostal dvakrát nakládačku, vyhrál jeden zápas, což je cenné.

Zastavil bych se ještě rychle u Sparty. Co říkáte na výkony Lukáše Juliše a to, jak se mu podařilo fantasticky vrátit, možná i do reprezentační, formy?

Je na něm znát, že je to hráč, který potřebuje důvěru trenéra. Václav Kotal mu ji dal a on mu ji teď splácí. Vyšlo mu výborně hostování v Olomouci, kde se nastartoval po zraněních, co měl, a po hostování, které se mu úplně nevydařilo. Spolu s Adamem Hložkem mezi sebou mají výbornou chemii a dokážou dobře spolupracovat. Doposavad se podíleli na většině gólů Sparty, takže je škoda, že Adam nyní vypadl ze sestavy. Bylo to znát v Plzni, kde se Lukáš Juliš moc do hry nedostal, a byl to snad první zápas, kdy neměl ani jednu šanci. Pro mě je ale velice pozitivní, že se takto dobře zvládl vrátit do velkého fotbalu. Když takhle bude pokračovat dál, máme dalšího útočníka pro reprezentaci.

Zatímco Juliš a spol. bojovali v Evropské lize, zasáhla český fotbal velká korupční aféra. Policie zatkla dnes již bývalého místopředsedu fotbalového svazu Romana Berbra. Co jste této informaci říkal?

Samozřejmě z jedné strany mi to radost nedělá, co se stávalo nebo děje v českém fotbale. Na druhou stranu mi dělá radost, že konečně také spadla klec. Že na Romana Berbra také došlo. Jen doufám, že se to dotáhne do konce a bude za to řádně potrestán. Doufám, že jestli se mu prokáže vina a odsoudí ho, tak už ho v českém fotbale neuvidíme. Ale u toho to nekončí. Chce to začít se zbavovat všech jeho lidí, bohužel to začíná už u okresů. Na těchto místech změny také musí začít. Je potřeba se pokusit celý fotbal očistit, protože jen s dopadením Berbra to nekončí.

Aféra se sice dotýká nižších soutěží, může mít ale člověk důvěru v první ligu? Myslíte, že se jí tento problém opravdu netýká?

Sám jsem byl zaražený, když jsem viděl anketu ligových týmů o tom, jestli má odstoupit stávající předseda svazu Martin Malík. Jediné Teplice se přikláněly k jeho odchodu, což nevypovídá o nějaké snaze o očištění fotbalu ze strany ligových celků. Já jsem jednoznačně pro to, aby pan Malík odstoupil. Kdybych byl v jeho pozici a dělo se mi na svazu něco podobného, okamžitě bych to udělal. Když vidíme, co se dělo a co policie zjišťuje, nejsem naivní a nemyslím si, že by první liga byla beze skvrn. Samozřejmě je to teď na policii a jsem rád, že se o to zajímá.

Veřejnost volá po personální obměně ve FAČR celkově a vyzývá fotbalové legendy, aby se zapojily. Vy k nim určitě patříte, neláká vás tedy připojit se k například v médiích často zmiňovanému Vladimíru Šmicerovi a pomoci českému fotbalu?

Já bych nechtěl mluvit jen o změně na postu předsedy. To i když se stane, sám nic neudělá. Chce to udělat celkovou změnu už od okresů. Aby kluby navrhovaly kandidáty, kteří jsou čestní a pracovití a mají chuť už ten okresní fotbal vést a zbavit se lidí, kteří dříve fungovali v tom starém systému. Tihle lidé by pak volili ty nahoře. Jestli to teď dosadíme jen Vláďou Šmicerem nebo kýmkoliv jiným, tak se nic nezmění. Musí se začít doopravdy od základů. V osvětě se mile rád zapojím, na funkce já ale nejsem. Umím si představit, kdyby byl Vláďa Šmicer předseda a měl kolem sebe tým lidí, z každého oboru jednoho, kteří by mu pomáhali. Poté by se fotbal mohl zlepšit.

Reklama

Doporučované