Hlavní obsah

Kolony dlouhé 25 kilometrů na dálnicích do Německa. Kontroly ucpaly D8 a D5

Foto: ČTK

Pondělní kolona na dálnici D8 před státní hranicí s Německem.

Reklama

Pondělí je první pracovní den, kdy platí přísné německé kontroly kvůli nepříznivé epidemické situaci v Česku. Největší komplikace to způsobilo na dálnici D8 a D5, kde se od rána tvoří kolony dlouhé desítky kilometrů.

Článek

Až pětadvacetikilometrové kolony se od dnešního rána tvoří na dálnici D8 ve směru na Německo. ČTK to dnes řekla regionální mluvčí policie Jana Slámová. Sasko ode dneška zavedlo na hranicích kontroly kvůli nepříznivé epidemické situaci v Česku. Mluvčí policie Ondřej Moravčík ČTK řekl, že nákladní dopravci se mohou na hraničních přechodech v Ústeckém kraji nechat otestovat, což je podmínka pro vstup do Německa. Naopak v Libereckém kraji byl ráno provoz na hranicích bez větších problémů.

Berlín od neděle oficiálně obnovil stálé hraniční kontroly na pomezí s Českou republikou, kterou Německo nyní považuje za oblast s vysokým výskytem mutací koronaviru. První den kontrol se provoz na hranicích obou států kvůli slabšímu víkendovému provozu obešel bez komplikací.

Moravčík uvedl, že na dálnici D8 jsou kolony dlouhé desítky kilometrů. Nedostanou-li se pendleři přes kontrolu v Německu, německá policie je vrací zpět v protisměrných pruzích. „Ostatní hraniční přechody jsou plynulé,“ doplnil mluvčí s tím, že Česká republika zajišťuje jako službu pendlerům antigenní testování přímo u hranic, a to i v Ústeckém kraji.

Na D5 měla ráno fronta u Rozvadova asi dvacet kilometrů. Menší kolony se ale podle ČTK tvořily například i na hraničním přechodu v Pomezí nad Ohří na Chebsku, kde jejich délka přesáhla jeden kilometr.

Výjimka i pro pendlery se „systémově relevantním zaměstnáním“

Hranice Saska a Bavorska mohou překračovat s negativním testem jen němečtí občané a cizinci s trvalým pobytem v Německu. Po příjezdu musí do karantény. Výjimku z karantény mají mimo jiné nákladní dopravci, kteří rovněž musí mít test. Rozbor potřebují i lidé, kteří chtějí Německem projet, v takovém případě ale musí tranzit doložit humanitárními důvody.

Výjimku z opatření mají také někteří pendleři. Na základě celoněmeckého nařízení dostali původně výjimku jen zdravotníci. Sasko rozhodlo, že vlastním zemským nařízením na seznam výjimek přidá ještě pracovníky v zemědělství, zejména v živočišné výrobě.

Německo se na základě rozhodnutí spolkového ministerstva vnitra rozhodlo umožnit dojíždět pendlerům, jejichž povolání je takzvaně systémově relevantní, což je v Německu výraz používaný pro nezbytné profese. Spolkové ministerstvo vnitra okruh těchto profesí nijak nedefinuje, neboť to nechává na Bavorsku se Saskem, odkazuje ale na unijní pokyny z loňského března. Tyto pokyny doporučují členským zemím, jakým přeshraničním pracovníkům by měly ve složité pandemické době zaručit dojíždění za prací.

Vedle zdravotníků unijní pokyny zmiňují také vědecké pracovníky v odvětvích zdravotní péče, pracovníky ve farmaceutických provozech, dodavatele, specialisty v informačních a komunikačních technologiích, energetice, elektrotechnice, zpracovatele potravin, hasiče, pracovníky ostrahy nebo techniky.

Bavorské okresy podle ČTK teprve začaly prověřovat, které profese přeshraničních pracovníků z Česka a rakouského Tyrolska jsou důležité pro zemskou infrastrukturu. Vycházejí přitom ze žádostí zaměstnavatelů. Jasno by mělo být do úterý, neboť od středy musí pendleři při kontrolách na hranicích spolu s negativním koronavirovým testem předkládat i potvrzení o své nepostradatelnosti.

Reklama

Doporučované