Hlavní obsah

Kolumbijští povstalci hrozí, že nesloží zbraně. Vláda podle nich porušuje mírovou dohodu

Kolumbijští povstalci hrozí, že nesloží zbraněVideo: Ruptly

 

Reklama

Podle prezidenta Juana Manuela Santose se přístup kolumbijské vlády k plnění dohody s FARC od jejího podepsání nijak nezměnil.

Článek

Povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) hrozí, že odloží dohodnuté složení zbraní na neurčito. Kolumbijská vláda podle vůdce rebelů Rodriga Londona známého jako Timošenko dohodu opakovaně porušuje. Vztahy mezi oběma stranami se zhoršily po zatčení jednoho z povstalců.

Prezident Juan Manuel Santos tvrdí, že zatčení bylo zmatečné a situace se následně vysvětlila. Timošenko varoval vládu v neděli v příspěvku na Twitteru. Podle něj budou rebelové vyžadovat nadnárodní dohled na plnění mírové dohody, již obě strany podepsaly v listopadu loňského roku. Není však jasné, jakou kontrolu si vůdce rebelů představuje, neboť OSN v současné době plní misi v Kolumbii právě s cílem dohlížet na uskutečnění všech článků dohody.

Podle Santose se ale přístup kolumbijské vlády k plnění dohody od jejího podepsání nijak nezměnil.

Levicoví rebelové by měli složit zbraně do 20. června, tisíce z nich tak již učinily.

Během padesátiletého konfliktu bylo zabito více než 250 tisíc lidí. Pokud se mírový proces uskuteční, z FARC by se měla stát politická strana.

Reklama

Doporučované