Hlavní obsah

Komedie Deníček moderního fotra vstoupí do tuzemských kin 12. srpna

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Česká komedie natočená podle stejnojmenné knihy Dominika Landsmana Deníček moderního fotra vstoupí do kin 12. srpna.

Článek

V celovečerním režijním debutu Jana Haluzy se v hlavních rolích příběhu otce na mateřské dovolené představí Jiří Mádl a Tereza Ramba. Jedním z nejdůležitějších úkolů se stalo obsazení role malého Čeňka, který v průběhu filmového příběhu projde od narození až k oslavě jednoho roku. Filmoví Čeňkové byli nakonec tři, aby odpovídali požadovanému věku. ČTK o tom za distribuční společnost CinemArt informovala Uljana Donátová.

„Měl jsem doma půlroční miminko - prvního z mých dvou synů, takže to téma pro mě bylo osobní a velmi čerstvé. Díky tomu, že hodně pracuji z domu, mohl jsem být ‚u toho‘ asi víc, než bývá většina normálně pracujících chlapů, a mimo jiné jsem zjistil, že pojem ‚mateřská dovolená‘ je nejspíš míněn jako hodně krutý sarkasmus,“ uvedl režisér Haluza.

V příběhu se Nataša a Dominik neplánovaně stanou rodiči. Nataša, úspěšná designérka, dokáže rodinu lépe finančně zabezpečit, a tak se dohodnou, že hlavní část péče o novorozence převezme jako otec na mateřské dovolené Dominik. Ten přistupuje k úkolu s poněkud naivní představou, že mu poskytne dost času napsat knihu, kterou dlouho plánuje. Musí ale vynaložit veškerou vynalézavost, aby během prvního roku zvládl péči o malého Čeňka, z níž se chvílemi stává boj o přežití.

Ve filmu diváci uvidí mnoho známých českých herců. Rodiče Dominika si zahrají Pavla Tomicová a Ondřej Malý, rodiče Nataši Lucie Benešová a Roman Zach. V roli Natašina nápadníka a Dominikova soka se objeví Lukáš Hejlík a jako taxikář se herecky představí i autor literární předlohy Landsman. V několika komparzních scénách si celkem zahrálo 30 dětí různého věku. Většinou šlo o potomky a blízké členů štábu nebo přátel.

Kniha Deníček moderního fotra vznikla na základě úspěšného blogu, který spisovatel Dominik Landsman založil s příchodem prvního dítěte. Po vydání v roce 2014 se stala bestsellerem a dočkala se dalších pokračování. Zatím nejnovější knihou, kterou vydalo loni nakladatelství Euromedia, je Na chalupě s moderním fotrem, v níž se vyprávění ujímá syn Čeněk.

Reklama

Související témata:
Jan Haluza

Doporučované