Hlavní obsah

Komentář: Vakcínu má stát zaplatit všem. Před covidem-19 jsme si rovni

Pavel Baroch
Novinář
Foto: Profimedia.cz

Dobrovolnice podstupuje očkování ruskou vakcínou proti covidu-19 v moskevské nemocnici.

Reklama

Cena za očkování může být pro rodiny, které mají hluboko do kapsy, vážnou překážkou.

Článek

Stát zatím počítá s tím, že očkování proti covidu-19 budou mít zdarma pouze vybrané skupiny – důchodci, vážně nemocní, lékaři, ale třeba i premiér Andrej Babiš a ostatní ministři. Většina veřejnosti si má ale vakcínu zaplatit sama. Vzhledem k tomu, co všechno epidemie už napáchala a ještě napáchá, to není dobrá strategie. Očkování má být zdarma pro všechny.

Strategická připomínka

Má to být zásadní zlom v boji s celosvětovou pandemií koronaviru: vakcína proti covidu-19. Pokud nepočítáme dostatečně neotestovanou, a tedy podezřelou vakcínu made in Russia, zatím v Evropě nemáme skutečně účinné očkování. Ale brzy snad bude. Možná letos, ale německá ministryně školství a výzkumu Anja Karliczeková předpokládá, že až v polovině příštího roku. Nejdále je zatím britsko-švédská firma AstraZeneca, ale v závěsu jsou další firmy včetně americké společnosti Novavax, která letos v únoru koupila farmaceutickou fabriku nedaleko Kostelce nad Černými lesy.

A je samozřejmě dobře, že ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s dalšími institucemi včetně České vakcinologické společnosti chystá s předstihem plán, jak vakcínu určenou pro Českou republiku v rámci evropské distribuce využije, tedy jaké skupiny obyvatel budou prioritní a kdo si bude muset počkat na další dodávky. Jmenuje se to Národní strategie očkování proti nemoci covid-19 a do 21. září je k ní možné na e-mail strategieockovani@mzcr.cz posílat své připomínky.

Dovolil bych si jednu připomínku mít. Návrh totiž počítá s tím, že stát zaplatí vakcínu pouze vybraným skupinám obyvatel, mezi něž patří lidé nad 65 let, chronicky nemocní pacienti, lékaři a další zdravotníci, hasiči, policisté, pracovníci v energetice nebo celá vláda. Ostatní, tedy většina veřejnosti, bude muset sáhnout do peněženky, pokud se rozhodnou nechat se očkovat.

„Vakcína je klíčovým východiskem ze současné situace. Přinese ochranu obyvatel před onemocněním a zabrání šíření nákazy v populaci,“ tvrdí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Pokud to myslí vážně, mělo by se postupně naočkovat co nejvíce obyvatel, měla by být dostupná v nejširším možném záběru. Tudíž by měl stát zaplatit vakcínu všem. Nejen premiérovi, ale i panu Novákovi z Horní Dolní, který do žádné z vybraných skupin nepatří.

Investice s velkým I

Je dokonce otázkou, jestli by očkování proti covidu-19 nemělo být povinné. Ano, své zdraví by si měl samozřejmě chránit především každý sám (pokud nejde například o vrozenou chorobu), ale nový koronavirus není běžná sezónní chřipka, nýbrž vážná nemoc. Do poloviny září na ni nebo „s ní“ zemřelo 465 lidí, epidemie – respektive obranná reakce státu – také zastavila prakticky celé hospodářství, a tím způsobila mnohamiliardové škody. Několik miliard navíc na očkování je z tohoto pohledu částka, která se vyplatí.

Pro mnohé rodiny přitom právě cena může být zásadní překážkou. Kolik bude jedna dávka stát, zatím není jasné. AstraZeneca slíbila, že během pandemie nebude usilovat o zisk, jedna ampule by tak mohla stát okolo čtyř dolarů, tedy zhruba stokorunu. K tomu je zapotřebí připočíst aplikační poplatek pro lékaře. Za očkování proti chřipce dostávají od pojišťovny 150 korun za každého člověka. To jsme zhruba na 250 korunách (2,5 miliardy pro celou populaci). V případě čtyřčlenné rodiny to je tisíc korun, tedy částka, u níž už mnohé domácnosti zvažují, jestli by se nedala využít na něco užitečnějšího, třeba na nákup potravin.

Čtyři dolary za jednu dávku ovšem nemusí být jediná a konečná cena. Někteří výrobci nebo distributoři budou chtít nepochybně na očkování vydělat, takže výsledná částka může být násobkem nejnižší možné varianty. Čím vyšší cena, tím větší překážka pro rodiny, které o očkování budou reálně uvažovat.

Vzpomeňme na spalničky

Aby se nemohl covid-19 dál šířit a způsobovat další škody, je zapotřebí, aby bylo naočkováno co nejvíc lidí. Vzpomeňme si na „obyčejné“ spalničky, které se zejména kvůli nedostatečnému očkování znovu výrazně rozšířily, a Světová zdravotnická organizace dokonce loni v létě vyřadila Česko a další státy ze seznamu zemí, kde byly spalničky vymýceny.

Ať už bude vakcína zadarmo jen pro vybrané skupiny, anebo pro všechny, každopádně to bude ohromný nápor na organizaci – od distribuci přes skladování až po aplikaci u praktických lékařů. Tím se ale návrh Národní strategie očkování proti nemoci covid-19 moc nezabývá. Když jsem o této očkovací logistice mluvil s výkonným ředitelem Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakubem Dvořáčkem, spočítal to velmi názorně: „V České republice je přibližně 5,5 tisíce praktických lékařů pro dospělé. Pokud má být jen v první vlně očkováno na 3,5 milionu lidí, připadá na každého jednoho lékaře více než 6 tisíc pacientů. Hrubým odhadem potom každému lékaři zabere vakcinace měsíc práce.“

Reklama

Doporučované