Hlavní obsah

Komentář: Fotbal podle Orbána jako odstrašující příklad

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Profimedia.cz

Nabité ochozy na zápase Maďarsko–Portugalsko.

Reklama

V Maďarsku v červnu 2021 otevřeli fotbalovou party, proti které byla rozpustilá večeře na Karlově mostě v červnu 2020 přehlídkou protichemických skafandrů.

Článek

Byly to šokující záběry. A ne proto, že by nás praštil do očí vytoužený „návrat k normálu“. Na zápase Maďarsko–Portugalsko se v hledišti stadionu Ference Puskáse tísnilo 55 662 platících diváků. Hlava na hlavě, místy tělo na těle. Tanec a zpěv bez respirátorů FFP2 povolen a také mocně provozován!

Při pohledu na nespoutané tribuny se mi promítly uplynulé měsíce, vlastně už skoro půldruhého roku. Máme to, respektive Maďaři, zapotřebí? Takhle nějak to přece celé začínalo a pak víckrát v různých obměnách pokračovalo. Je někdo ještě nepoučitelnější než my?

Maďarsko, Portugalsko, Francie, Německo – skupina F má fotbalový přídomek „skupina smrti“. Teď jde o to, aby nedostal ještě jiný význam – o který nikdo ani v nejmenším nestojí.

Diváci v Budapešti pravděpodobně neporušovali žádné předpisy. K dispozici byla kapacita stadionu, podmínkou platná vstupenka a negativní test nebo potvrzení o očkování. Taková jsou maďarská pravidla nastavená populistickou Orbánovou vládou a akceptovaná pořadatelskou UEFA.

Ta pravidla jsou ale stoprocentně špatná. Je to markantní už v porovnání s tím, jak to vypadá na zápasech Eura v některých jiných zemích. Tribuny tam často jsou a musí být notně prořídlé. Protože pandemie a protože opatření. Protože jsme opatrní a pamatujeme si, co ještě nedávno bylo.

V Maďarsku místo toho v červnu 2021 otevřeli fotbalovou party, proti které byla rozpustilá večeře na Karlově mostě v červnu 2020 přehlídkou protichemických skafandrů. (Mimochodem, tehdy šlo jen o symbol, ne o skutečné ohnisko nákazy.)

Samozřejmě neplatí, že to celé je „věc Maďarska“. Žádné „naše země, naše pravidla“. Už jsme snad pochopili, že virus tohle mávání vlaječkami nezajímá. Anebo ne: vzhledem k tomu, že UEFA se rozhodla uspořádat mistrovství Evropy ne v jedné, případně dvou zemích, ale v putovním formátu. Už to samo působí absurdně. Svět kolem – a my v něm – funguje na principu bublin, ale my furianti to roztočíme od Baku po Kodaň. Asi chceme jít štěstíčku naproti, dodal by cynik.

Maďarsko, kde na covid zemřelo relativně ještě víc lidí než u nás, vykazuje nadprůměrná očkovací čísla. Z nemalé části jde ale o evropskou autoritou neschválené ruské a čínské vakcíny. Kdyby se jimi maďarský fanoušek vykázal na soupeřově hřišti, je možné, že ho nepustí nejen na stadion, ale ani do země.

Důvody k obezřetnosti a k obavám jsou pořád stejné: ještě není vyhráno. Vždyť i v některých zemích, které jsou na Euru (Velká Británie, Rusko), se epidemie zase přihlásila.

Ještě dostatečně nevíme, jak se virus chová, ještě dostatečně nevíme, jak účinné bude očkování proti různým mutacím, a o Sputniku to nevíme tím spíš. I kdybychom počítali s poměrně vysokou spolehlivostí testů a s poměrně vysokou očkovací ochranou, je pravděpodobné, že v kotli na stadionu Ference Puskáse se nacházeli i nějací covid pozitivní lidé. Jestli z toho bude, nebo nebude i covidový kotel, je do značné míry otázkou náhody.

Proč zase riskujeme? Protože Orbán se rozhodl dát lidem chléb a hry. Fotbal sám je v tom nevinně, ale platí, že před natřískanými tribunami teď nemá logiku.

Reklama

Doporučované