Hlavní obsah

Komentář: Hrrr na Babiše hejtmanům nevyšlo. Premiérův průšvih vzali na sebe

Foto: FB Martina Netolického

Obrazovka při jednání hejtmanů s vládou, jak ji zachytil pardubický hejtman Martin Netolický.

Reklama

Hejtmani se nechali strhnout politikou a touhou ukázat Andreji Babišovi, že nejsou žádná ořezávátka.

Článek

Když včera deník The New York Times zveřejnil čerstvou analýzu, která ukazuje, že podle množství nových případů koronaviru přepočtených na sto tisíc obyvatel je Česká republika po Černé Hoře druhou nejhůře postiženou zemí světa, nemohl jsem si nevzpomenout na naše nebohé hejtmany. Totiž na jejich smutnou roli, do níž byli namočeni svými spolustraníky-poslanci. Podmínit prodloužení nouzového stavu otevřením prodejen se pod dojmem statistik prestižního listu jeví jako ještě – jak jen to říct co nejjemněji – hloupější než před týdnem.

Hejtmani nejlépe vědí, že nemocnice v regionech jsou na dně a často ještě níž. Je jim rovněž jasné, že bez pomoci armády a hasičů krizi nezvládnou. Jejich požadavek na prodloužení nouzového stavu byl tedy logický. Pokud by ovšem neobsahoval onen přílepek v podobě požadavku na co nejrychlejší otevření obchodů a některých služeb.

Tady se nechali strhnout politikou. Touhou ukázat Andreji Babišovi a voličstvu, že nejsou žádná komunální ořezávátka. Bezva, povedlo se. Z novin vzápětí křičely titulky, jako třeba tento agentury ČTK: Vláda řeší podmínky krajů pro nouzový stav, možná otevřou obchody.

Nic proti malým prodejnám nebo třeba kadeřnictvím. Jejich situace je příšerná. Bohužel je zjevně není možné otevřít v situaci, kterou včera ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek označil za zlomovou a dodal, že se naplňuje krizový scénář a že rozhodně „není prostor pro zbytečné debaty a experimenty“.

Čímž měl bezesporu na mysli právě prodejny. Hejtmani by teď měli urychleně zapomenout na politickou hru, kterou zjevně prohrávají, a svůj požadavek, jehož se mezitím lačně chopil Babišův ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, urychleně odvolat.

Vždyť odborníci nepochybují, že otevření obchodů epidemii zhorší. Česko pak dost možná bude úplně nejhorší na světě. Ba co hůř, ke kolabujícím a nyní uzavřeným okresům se do tří týdnů přidá celý zbytek republiky, jak ostatně opět včera varoval ministr zdravotnictví Jan Blatný.

A tohle hejtmani určitě na svědomí mít nechtějí.

Notabene když je to premiér – který se teď mimochodem musí večer před svým tříhodinovým spánkem spokojeně pochechtávat – kdo za strašidelný český covidový průšvih může především.

Reklama

Doporučované