Hlavní obsah

Komentář: Katastrofální sucho, nouzový stav. Zapalte ohně!

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Profimedia.cz

Jarní práce na širých lánech.

Reklama

Země je na tom blbě, ale vítězství člověka nad přírodou se blíží.

Článek

Jsou některé tradiční aktivity, které si Češi odepírají jen se sebezapřením. Vedle silvestrovských rachejtlí a lyžování v polohách pod 700 metrů nad mořem k nim patří i pálení čarodějnic o filipojakubské noci. Pohanský rituál se vším všudy, nepsaný státní svátek (proč vlastně ještě není den volna?).

A tak, ačkoli ministr životního prostředí ohlásil katastrofální sucho a v zemi platí nouzový stav, musí tiskový mluvčí hasičů na Twitteru PROSIT:

Vzhledem k tomu, že zakázáno je už druhý měsíc všechno možné včetně srocování většího počtu osob, přišlo by mi úplně bez problémů, kdyby úřady ještě navrch zakázaly i čarodějnické vatry. Preventivně, abychom hasičům a spol. unaveným z první linie zbytečně nepřidělávali práci. Ale to ani náhodou - přes čarodějnice nejede vlak. Pálit se MUSÍ.

K samotnému suchu (trochu vlhčí předpověď počasí na nejbližší dny je nepodstatná) tři zprávy:

1. Ministr Richard Brabec: Do letošního roku vstupuje země v horší kondici než do několika posledních let, která se ukázala jako velmi suchá. Kvůli kumulaci srážkového deficitu a zvyšující se teplotě jde o situaci, kterou předchozí generace nezažily. V některých krajích za posledních šest let chybí už více než roční úhrn srážek.

2. Spotřeba vody by v Jihočeském kraji mohla do roku 2050 stoupnout téměř dvojnásobně. Vyplývá to ze studie, kterou si nechal zpracovat Jihočeský vodárenský svaz. Studie počítá i s tím, že vodu budou nově odebírat obce a firmy u budovaných dálnic D3 a D4, včetně průmyslových zón. To je rok stará zpráva, ale na ni navázala před několika dny další:

3. Povodí Vltavy plánuje stavbu vodní nádrže Chlum na Malši severně od Kaplice na Českokrumlovsku. Její zásobovací prostor by měl být 23,34 milionu metrů krychlových. To vůbec není málo, byla by to podle objemu 22. největší přehrada v republice.

Jižní Čechy tu figurují jen pro ilustraci, našly by se desítky oblastí, kde jsou poměry a posloupnost podobné. Máme sucho, dlouhodobě. Plánujeme „rozvoj“, který předpokládá výstavbu a betonování, dlouhodobě. Předpokládá se, že novou dálnici budou jako obvykle doprovázet nové haly, terminály, parkoviště, pumpy, jakési areály naležato, kruhové objezdy. Betonování a úbytek půdy.

Ale my máme v rukávu „opatření“. Remízky, mokřady, péče o půdu, šetrné zemědělství, respekt ke krajině, to je sice všechno fajn, ale všichni přece víme, že tak nějak do počtu. Ekolibůstky. Není nad starý dobrý – beton. Pořádnou přehradu. V národním investičním plánu, pokud možno.

Nejdřív vybetonujeme dálnici a okolí a proti nedostatku vody se pojistíme přehradou. Vítězství člověka nad přírodou je na obzoru. Nebude muset ani pršet.

Reklama

Související témata:

Doporučované