Hlavní obsah

Komentář: Nevyžádaná rada novým vládcům kraje. Na Pražáky nemyslete

Adam Junek
Bývalý novinář. Vedoucí oddělení PR a komunikace Středočeského kraje
Foto: Twitter / včelbaba

Sílu Andreje Babiše jako ochránce slabých nedokázaly podlomit ani kauzy Jaroslavy Pokorné Jermanové.

Debakl Jermanové se nekonal. Jasně, skončila až na třetím místě, ale zároveň její procentuální výsledek tak tristní není.

Článek

Je to starý dobrý vtip Vladimíra Renčína. „Báječnej národ, tihle Češi. Škoda, že nebyli u stvoření světa, mohli poradit.“ V jisté obměně by se dal použít na situaci v krajských volbách, zejména v mém domovském Středočeském kraji. „Škoda, že u toho nebyli Pražáci. Ti by vám mohli poradit.“

Pražská sociálně síťová bublina totiž dávala jasný obrázek o tom, jak by volby ve středních Čechách měly dopadnout. Totálním debaklem „papalášky“ Jaroslavy Pokorné Jermanové za ANO. A zřejmě jasným vítězstvím reprezentanta ODS Martina Kupky. Těch vzkazů „můj hlas má jasně @makupka“ jsem snad viděl víc, než nakonec dostal preferenčních hlasů. Byť tedy výsledek okolo 13 tisíc, zřejmě vůbec nejvíc v celé republice, je úctyhodný.

Ale Kupku – místopředsedu strany, která chce být lídrem celostátní opozice – přeskočila v podstatě neznámá starostka Mnichovic Petra Pecková (tedy celkovým volebním výsledkem, ne preferenčními hlasy, těch má přes 8000). Samozřejmě jistou výhodu měla – jednak se to dalo prezentovat jako dívčí válka proti dosavadní hejtmance, jednak mediálních zkušeností jako bývalá novinářka má tolik, že „to prostě uměla“. A navíc ten odskok není nijak fatální.

Důležitější ale je, že debakl Jermanové se nekonal. Jasně, skončila až na třetím místě, což je nejhorší výsledek hnutí ANO ze všech krajů. Ale zároveň její procentuální výsledek tak tristní není nejen v rámci hnutí. V jiném kraji – jižních Čechách nebo na Vysočině - by jí pořád stačil na prvenství.

Proč? Protože střední Čechy nejsou jen výspou Prahy. Jistě, čím dál víc Pražanů opouští hlavní město, protože za hranicemi metropole je k mání domek se zahradou za cenu lepšího 2+kk na sídlišti. A obce, kam se stěhují, většinou vzkvétají zásluhou šikovných starostů. Starousedlíci je ale ne vždy vidí rádi a jejich životní úroveň se díky tomu nijak rapidně nezvedá. A když ano, tak to mohou přisoudit dobrému vedení kraje, a ne svému starostovi.

Navíc těsně před volbami se zuřivě pracovalo na středočeských silnicích, které patří k nejrozbitějším v celém Česku. Ani ne týden do hlasování se zaskvěla novým povrchem polovina silnice do Soběhrd – ty pražská bublina zná díky místnímu farmaparku. Těsně před svatým Václavem se pak otevřel nový kruhový objezd u Benešova na klíčové tepně směrem na Tábor. A jako zázrakem třetí etapa této stavby, která si vyžádá plnou uzavírku silnice za tímto kruhovým objezdem, byla krajským úřadem posunuta až na pondělí 5. října. Jinak by to mohlo ten dělný duch, že se povedlo kde co na silnicích opravit nebo zalátat, trochu podlomit.

Kromě toho je pak v největším kraji stále mnoho míst, kde je extrémní chudoba. V takových Těchařovicích by vám mohli vyprávět. A není to výjimka. Kdo se nejlépe postará o obyčejné lidi? Samozřejmě Andrej Babiš, tato mantra hnutí ANO je natolik nezlomná, že v krajských volbách vytlačila mimo zastupitelstvo i ČSSD a KSČM. To nezmění ani kauzy obklopující hejtmanku, jejíž manžel se proháněl po Benešově jejím služebním vozem a která svým oblíbencům zajistila extrémně výhodná teplá místa.

A to je poučení, a tím pádem nevyžádaná rada, pro nastupující vládce kraje (vznik koalice s ANO je sice možný, ale dost nepravděpodobný, pokud někdo extrémně netouží po hejtmanském křesle za cenu této spolupráce). Bude samozřejmě velmi lákavé proběhnout archivy kraje a poukazovat na to, jak Babišova hejtmanka příšerně hospodařila, komu přihrála statisíce z veřejných peněz a jak se chovala jako ještě větší papaláš, než jsme si mysleli. Zejména centrální stranické sekretariáty by po tom mohly pást, a zkusit tak ostřelovat Andreje Babiše, který přece Jermanovou přes všechno držel ve funkci a dal ji znovu na první místo kandidátky. Potlesk na sociálních sítích zajištěn. Přenechte ho ale investigativcům. Kolega Vojta Blažek to zvládne.

Nás v kraji totiž spíš zajímá, jestli se ráno dostaneme do Prahy bez šílených kolon ještě před tím, než dorazíme k D1, budeme mít kde nechat auto, když se rozhodneme jet vlakem, a ty z nás, co mají děti, jestli budou mít k dispozici dost míst v kvalitních školkách a školách. A ty sociálně slabší to, jestli kraj přiláká nové pracovní příležitosti a nebude spoléhat jen na blízkost hlavního města či jestli kromě výstavby satelitních domečkových osad dojde také na výstavbu sociálních bytů. Jo a všichni napříč by si zasloužili trochu lepší zdravotnictví, ta benešovská nemocnice je občas skutečně o strach.

Anketa

Jste celkově spokojeni s tím, jak dopadly krajské volby 2020?
Ano.
31,4 %
Ne.
26,7 %
Tak napůl.
34,9 %
Je mi to lhostejné.
7 %
Celkem hlasovalo 14593 čtenářů.

Doporučované