Hlavní obsah

Komentář: Po oslavách rozsudku nad vrahem George Floyda hrozí kocovina

Julie Urbišová
Novinářka a publicistka

Po vynesení verdiktu nad Derekem Chauvinem, který devět minut klečel na krku George Floyda, vypukly oslavy.

Reklama

Až opadne první euforie, která uzavírá vypjatý třítýdenní soudní proces, americká předměstí se budou dál zmítat v začarovaném kruhu problémů od kriminality přes zbraně až po policejní zákroky.

Článek

Zabarikádovaný Minneapolis se za přítomnosti Národní gardy v posledních dnech připravoval na mnohem silnější protesty, než jaké si obyvatelé ještě pamatují z loňského léta.

Manévry souvisely s obavami, co všechno by se mohlo stát bezprostředně po ukončení nejsledovanějšího soudního procesu poslední doby. Čekalo se, že město se může ocitnout v plamenech. Stres a obavy, které zažívají lidé uvěznění už téměř rok ve svých domovech kvůli covidu i kvůli bezpečí, se po vynesení verdiktu „vinen“ nad policistou Derekem Chauvinem snad konečně zmírní. Doufá v to ostatně celá Amerika.

Místo pouličních střetů přišla vlna oslav. U soudu zaznělo, že policista, který před rokem devět minut klečel na krku Afroameričana George Floyda, je vinen ve všech bodech obžaloby. A v ulicích největších amerických měst se okamžitě začalo slavit. Lidé, kteří byli ještě před pár hodinami připraveni hlasitě ukázat svou nespokojenost v případě mírného verdiktu, se teď objímali, mávali vlajkami s logem hnutí Black Lives Matter, tančili a „konečně zase mohli dýchat“. V Americe jako by se během chvilky pročistil vzduch.

Jenže až opadne tato první euforie, která uzavírá vypjaté momenty provázející třítýdenní soudní proces, spadnou obyvatelé velkých měst zpátky na zem. Předměstí Minneapolisu, Chicaga, Atlanty nebo Los Angeles se budou dál zmítat v zatím stále neprostupném kruhu problémů vysoké kriminality, nekontrolovatelného množství zbraní v libovolných rukách včetně teenagerských a nepřiměřených policejních zákroků.

Jen malou chvíli před pondělním zveřejněním verdiktu přinesla média informaci o tom, že ve městě Columbus ve státě Ohio policie zastřelila 15letou černošskou dívku. Přesné okolnosti zatím nejsou známy, podle policie a svědků měla dívka během potyčky v ruce nůž a ohrožovala další lidi. „Je to velká ironie. Uvědomíte si, že tohle nikdy neskončí,“ poznamenal k tomu, co se před jeho domem stalo, soused zastřelené dívky.

„Policie je tady, aby nás chránila. Věříme jí a dál budeme policistům volat, když budeme potřebovat pomoc. Derek Chauvin toho dne ale nepomáhal,“ pronesl v závěrečné řeči prokurátor Steve Schleicher a dodal, že tento proces nemá odsoudit celý policejní systém.

Odsoudit možná ne, změnit jej ale musí. Rozsudek je jasnou zprávou o tom, že se přešlapy, špatné postupy a přílišná agrese nebudou dál zametat pod koberec. Že když policista chybu udělá, tak za ni také zaplatí – a ne že se jen „odklidí“ na pár měsíců mimo službu, jak se to opakovaně stávalo.

Za poslední rok se mě mnoho lidí ptalo, jak to s tou americkou policií doopravdy je. Nevím, jestli jsem někdy dokázala dát dostatečnou odpověď. Mnoho týdnů poté, co loni obletělo svět brutální a nekonečně dlouhé video, v němž George Floyd pomalu umírá a zoufale volá svou zesnulou matku, jsem strávila studováním dalších případů, čtením hromad článků a průzkumů a rozhovory s lidmi různých barev pleti a různých názorů, abych si udělala lepší obrázek. Došla jsem stejně jako stovky dalších novinářů k tomu, že problém policejních složek je jen jedna část mnohem většího problému, který můžeme nazvat skrytým nebo systémovým rasismem. Můžeme mu ale taky říkat nespravedlnost, nerovnost, neschopnost vyrovnat se s velkými změnami v současné americké společnosti.

Přelomový rozsudek nad Derekem Chauvinem dává ohroženým skupinám amerických obyvatel naději, že se ledy začnou hýbat. Současné vedení Bílého domu dává najevo, že bude nápomocné. Nestane se to ale přes noc. Hnutí Black Lives Matter teď musí ukázat, že kromě protestů v ulicích umí taky přiložit ruku k dílu.

Americká předměstí, měnící se v posledních letech z poklidných a uzavřených bělošských oblastí na multietnická místa, nebudou nic potřebovat víc než pomoc a spolupráci svých lidí. Dožadovat se změn, pracovat v terénu, neúnavně obtěžovat politiky na lokální i federální úrovni, aby přišli s řešením nefunkčního systému pro konkrétní čtvrti a města. Vzdělávat své děti v tom, že není normální, aby se bály jet večer autem kvůli obavám z průběhu silniční kontroly. Že není normální si při první možné příležitosti pořídit zbraň – legálně či nelegálně.

„Musíme teď pokračovat v práci na konkrétních reformách, které zmírní a ve výsledku naprosto odstraní rasové předsudky v našem soudním systému,“ vzkázal prostřednictvím Facebooku bývalý prezident Barack Obama. Rozsudek nad Derekem Chauvinem je dobrý signál, ale není bezpracným řešením problémů. Nikdo teď nesmí polevit.

Reklama

Doporučované