Hlavní obsah

Komentář: Pokyny k rouškám. Jako kabaret neumětelů dobré

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: vlada.cz

Ministr Adam Vojtěch (na snímku z května 2020) ve čtvrtek odpoledne na tiskové konferenci: „Vycházeli jsme z názoru epidemiologů, nyní vnímáme protinázory.“ Ladění rouškových směrnic v přímém přenosu.

Reklama

Vládní „rouškologická“ skvadra si své představení nedokázala nacvičit ani za více než pět měsíců. Smutné.

Článek

Roušky nasadit! Zpět, roušky sundat! Ostuda kolem nejnovějších epidemiologických směrnic pro občany, jejíž protagonistou byl tento týden ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (od roku 2017 za ANO 2011), přivála z billboardového antikvariátu heslo ANO z roku 2013: „Jsme schopný národ. Jen nás řídí nemehla.“

Ukázalo se, že docela dost lidí si ho pořád pamatuje. Což je dobrá zpráva.

Slogan je unikátní tím, že ANO v něm promlouvá z opozice, takže v původní verzi dával smysl jen několik měsíců. Od té doby Andrej Babiš a jeho lidé sedí ve vládě sedmým rokem a heslo – možná i s méně laskavým výrazem než „nemehla“ – se dá bez problémů obracet proti nim. Viz eskapáda s oficiálními rouškovými pokyny.

„Jsme schopný národ.“ To není potřeba rozebírat, bití se v prsa je srozumitelné. Ale co se myslí druhou větou, že „nás řídí nemehla“?

Zaprvé. Vadná byla od začátku sama konstrukce, že „nás“ někdo „řídí“. Nás nikdo neřídí, země je plná svobodných a svéprávných občanů, kteří nepotřebují, aby „je“ někdo řídil, a ve velké většině případů po tom netouží.

Termín „řídit někoho“ odkazuje k institucím, jako je armáda nebo policie, případně tajná policie. Schválně, zkuste si položit otázku, kdo vás řídí – a věřím, že se spíš polekáte, než abyste odpověděli. Tak to bychom měli.

Pochopitelně existuje řada nezastupitelných funkcí státu, respektive jeho výkonné moci, o které je dobré pečovat. A pokud přitom kormidlo drží „mehla“, můžeme být jedině rádi. To je ale jiný příběh než to, „kdo nás řídí“. Kdo to tady má na povel.

A pak nastávají – to už se oklikou blížíme zpátky k těm rouškám – takzvaně smíšené situace, při kterých je skutečně namístě, aby nás někdo trochu řídil. Obyvatelstvo čeká na pokyny. Ne že by je všichni oddaně a bez reptání plnili, ale bez debat je dobře, když nějaké jsou. Nakonec někteří z nás jsou prostě jen zvědaví, co je čeká a co ti nahoře vymysleli.

No a tady si s námi vládní „rouškologická“ skvadra nehezky zahrává. Vrcholem je, že mění pravidla hry tam a zpátky ne pod prvotním tlakem nečekaných událostí, ale víc jak pět měsíců po vypuknutí pandemie.

Za tu dobu – vždyť kolikátá už to je repríza? – si to snad končeně mohla nacvičit, ne? Když kvůli ničemu jinému, tak proto, „aby tu chtěly žít i naše děti“.

A jestli je to celé rafinovaná strategie řízeného neumětelství, aby se pak mohl vynořit Andrej Babiš jako deus ex machina a ukázat, že „nás řídí“ nejlíp? Tím hůř.

Reklama

Doporučované