Hlavní obsah

Komentář: Studená válka polila ODS živou vodou

Foto: Jan Mihaliček

Jako by se vrátil svět, kterému ODS rozumí.

Reklama

Opozice má těžké rozhodování, kam pálit dřív. Ukazují se rozdíly mezi oběma koalicemi.

Článek

Do řádných sněmovních voleb zbývá šest měsíců, a tudíž se docela přirozeně stupňuje a dál bude stupňovat soupeření opozičních formací a snaha zaujmout voliče.

A v tom laufu je teď opravdu těžké se rozhodovat, kdo má být hlavní terč, na koho dřív mířit a koho dřív sestřelit.

Obvinit kvůli kauze Vrbětice z velezrady prezidenta Miloše Zemana? Vždyť dlouhé roky zpochybňoval práci české kontrarozvědky a vyloženě se posmíval BIS, že jsou to „čučkaři“, kteří varují před ruskými a čínskými špiony, aniž jediného chytili – až se ucho utrhlo.

Anebo raději „sundat“ premiéra Andreje Babiše? Vždyť nezvládá efektivně řešit epidemickou krizi, a teď navíc jeho vláda ztratila podporu komunistů, doposud věrných spojenců.

V opozici vidíme dva přístupy. Překvapivě jsou radikálnější ti „starší“, tedy koalice Spolu v čele s ODS. Zatímco „mladí“ Piráti jsou umírněnější. Občanští demokraté, jejichž formace s TOP 09 a lidovci podle průzkumů na Piráty ztrácí, potřebují zaujmout a udělat nějakou velkou ránu.

Proto už minulý týden přišli občanští demokraté s návrhem vyslovit nedůvěru Babišově vládě. Rozhodli se podstoupit riziko, že po případném pádu kabinetu bude mít situaci plně v rukou nevyzpytatelný prezident Zeman, a navíc sestřelení vlády v krizi a těšně před volbami může leckdo vidět jen jako politikaření.

Kolice Spolu si vyhodnotila, že se musí odlišit od Pirátů a ukázat voličům – naštvaným z rok trvajících omezení, která nikam nevedou – že se jich alespoň někdo nějak viditelně zastane.

Piráti to nejprve odmítali jako plané gesto, ale po týdnu se také probrali a přišli s vlastním návrhem, snad aby nevypadali, že jsou na Babiše moc mírní. Chtějí rozpuštění Poslanecké sněmovny a předčasné volby, i když vědí, že sami dělají plané gesto – 120 hlasů nutných pro takový krok ve Sněmovně zcela určitě nenajdou.

Ještě větší rozdíl mezi opozičními koalicemi vidíme teď v kauze Vrbětice. ODS je od sobotního večera, kdy premiér Babiš s ministrem Hamáčkem zveřejnili detaily o ruské akci, mimořádně aktivní a stojí na barikádách. Naopak Piráti byli od počátku zdrženlivější.

Možná šéf Pirátů Ivan Bartoš nechtěl podlehnout hysterii a účastnit se soutěže s ostatními politiky, kdo napíše na Twitteru nejrychleji tweet s nejtvrdším postojem vůči Rusku. Jenže v bezprecedentní krizi přece jen jaksi čekáte, že jeden z vážných kandidátů na příštího premiéra rychle vystoupí s prohlášením k veřejnosti a oznámí, jak by sám na místě nejvyšším postupoval.

ODS je teď jako politá živou vodou. Jako by se vrátil svět studené války a roků po ní, svět, jemuž rozumí. V médiích k tématu vystupují Fiala, Vondra, Vystrčil, Žáček nebo Černochová a všichni působí přesvědčivě a kompetentně. Berou to jako vyvrcholení 15 let trvajících ruských záškodnických akcí, které začaly kolem plánů na stavbu amerického radaru v Brdech.

Je to vlastně logické, protože „mladí“ Piráti přirozeně studenou válku moc neznají a ani jí nechtějí rozumět. Nemohou si ani pamatovat sílu momentu z června 1991, kdy Československo opustil poslední železniční transport s ruskými vojáky – a země definitivně přestala být ruskou provincií. Třeba Ivanu Bartošovi tehdy bylo jedenáct let.

Až další průzkumy ukážou, jestli radikálnější postoje ODS a spol. ocení i voliči, kteří si přejí konec zemanovsko-babišovské éry a váhají mezi koalicemi vedenými Piráty a občanskými demokraty.

Reklama

Doporučované