Hlavní obsah

Komentář: Vláda kapitulovala. Nad pandemií prý zvítězí zdravý rozum

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Jan Blatný na jednom z mála snímků bez roušky či respirátoru.

Reklama

Ministr Blatný se dopustil otevření Pandořiny skříňky. To se nám vymstí.

Článek

Po tři čtvrtě roce, kdy se nás vláda pokouší cepovat epidemickými vyhláškami, není snadné se s tím smířit, ale stalo se: ve středu to vzdala. Kapitulovala.

Všechno, co se mezitím nahromadilo v tlustých šanonech právníků a unavených myslích občanů, hodil ministr Jan Blatný za hlavu. A pravil: co jsme vám nařídili, je jedna věc, ale vážení a milí spoluobčané, nemůžete to brát tak úplně doslova. Používejte zdravý rozum.

A to především – už dodejme za pana ministra – v situaci, kdy vám vláda přikazuje něco, co se navzájem vylučuje, nebo zkrátka nesmysly. Odteď je nebude dodatečně rušit, nýbrž lidem vzkáže, aby se jimi tak úplně neřídili.

To je poměrně revoluční změna přístupu.

Až doteď jsme měli důvod domnívat se, že co je psáno, to je dáno. Boj s pandemií není holubník. Koneckonců nouzový stav zuří mimo jiné kvůli tomu, aby vláda směla kulatým razítkem omezovat lidská práva, jako je svoboda pohybu. Takže i svobodu pohybu při nakupování.

Teď se z posledního štěpného výnosu tohoto typu ukázalo, že od pátku bude zakázán „volný pohyb osob“ od pěti ráno do jedenácti večer. Samozřejmě s výjimkami, například cest nezbytně nutných k obstarávání základních životních potřeb (např. nákup potravin, léků a zdravotnických prostředků, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, krmiv a dalších potřeb pro zvířata), včetně potřeb osob příbuzných a blízkých, zajištění péče o děti, zajištění péče o zvířata, využívání nezbytných finančních a poštovních služeb, doplnění pohonných hmot, odkládání odpadu.

Když se na to – ach, zase ti – novináři koukli a napsali, že jsou de facto zakázané nákupy vánočních dárků, pokud nechcete dát někomu k ježíšku základní životní potřebu nebo kanystr Naturalu 95, ministr Blatný situaci objasnil: Místo kreativního výkladu je třeba používat zdravý selský rozum. Asi takto:

„Vláda žádné obchody nezakázala, na druhou stranu velmi jasně apeluje na to, abychom se s ostatními lidmi stýkali jen tehdy, pokud je to opravdu nutné.“

Ministr zdravotnictví se dopustil otevření Pandořiny skříňky. Vydat občanům místopřísežné nařízení – a zároveň při jeho dodržování „velmi jasně apelovat“, a to dokonce na tzv. zdravý rozum, který si dneska bere do úst kdekdo.

Zákazy se staly proticovidovou zbraní číslo jedna. Úřady a bezpečnostní složky rajtují po jejich vymáhání. Zpřísňovaly se pokuty, shodou okolností zrovna dnes se potvrdilo, že dvě takové vyfasovali poslanci Kalousek a Jurečka za ilegální piva.

Takže odteď, až po vás stát něco bude chtít a bude tvrdit, že to má černé na bílém, zkuste nasadit mustr Blatný a prohlásit: já myslel/a, že to tam píšou jen jako že tak, že to byl takový naléhavý apel a mám hlavně používat zdravý rozum!

Je to jasné: boj s pandemií formou vyhlášek je ztracen. Ušetříme na pokutách.

Majitelé dokořán otevřených obchodů s nezákladními životními potřebami, do kterých vláda lidem zakazuje chodit, si to posledními zbytky zdravého rozumu už nějak přeberou.

Ale co teď budou lidé dělat se všemi těmi penězi, které jim vláda plus ODS nechá v peněženkách, aby je mohli od rána do večera pumpovat do ekonomiky? E-shopy to všechno neutáhnou, tak kde je utratí? To je jen zdánlivě slabé místo celého plánu. Z krize se dá proinvestovat i nákupem toaletního papíru a psích konzerv. Spolu to zvládneme.

Reklama

Související témata:

Doporučované