Hlavní obsah

Komentář: Zeman a Babiš krouží ve Sputniku, všechno je jinak

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka

Miloš Zeman a Andrej Babiš na fotografii z porady ústavních činitelů, kteří podpořili důvěru lidí v očkování skrze schvalovací proces Evropské komise.

Reklama

Prezident škodí důvěře ve vakcinační operaci.

Článek

V předvečer lockdownu dostali prezident republiky a předseda vlády příležitost povzbudit utrápené obyvatelstvo, aby snášelo další kolo hygienických zákazů a příkazů. Využili ji, jak se na státníky sluší a patří, to tedy nemohu říct.

Stal se opak. Dva nejvyšší představitelé výkonné moci místo uklidnění nabízejí rozčílení, místo solidarity rozdělenou společnost, místo nových povzbuzení staré zášti, místo jistoty a konzistentních postojů experimenty typu Sputnik.

Příležitost zapůsobit smířlivě a zažehnout v co největším počtu lidí zbytky odhodlání promeškal na CNN Prima News především Miloš Zeman, který nevystupuje tak často jako Andrej Babiš, jehož sbírku zloduchů v neděli rozšířili Senát a odborář Josef Středula.

Je tragické, že ani v kritické chvíli premiér není schopen odložit útoky na své politické oponenty. Tím pádem odrazuje jejich příznivce a voliče od respektu k tomu, co menšinová vláda dělá. A s čím jsou momentálně, ať chceme, nebo ne, spojené životy a zdraví občanů. Sebechválou „já jsem krizový manažer“ důvěru z lidí, co ho nevolí, Babiš nevytříská. Po roce už vůbec ne. Ale buď to nechápe, nebo je mu to jedno, vyberte si, co je horší.

Ale zpět k prezidentovi.

„Věřte odborníkům, protože jedině ti nám mohou pomoci,“ pravil v televizním projevu v říjnu 2020. V únoru 2021 už víme, že slovo odborník je ve skutečnosti v jednotném čísle a znamená Romana Prymulu, na něhož se Miloš Zeman ustavičně odvolává. Jiní odborníci jsou v nejlepším případě odborníky nižšího řádu než génius-laureát – při vší úctě k Vratislavu Mynářovi, Martinu Nejedlému a dalším panelistům expertního týmu prezidenta republiky.

A tak zazněla v rozhovoru na CNN Prima News i tato pasáž:

Otázka: Vy máte ve Sputnik důvěru? Nechal byste se naočkovat Sputnikem? Teoreticky, vím, že máte dvě dávky jiné vakcíny.

Odpověď: Mám ten Pfizer, ale klidně bych se nechal, teď už to není nutné, naočkovat, protože Sputnik má stejně jako Pfizer 92procentní účinnost. Daleko horší je třeba AstraZeneca, kde jsou pochybnosti o její účinnosti obecně a účinnosti vůči starší populaci zvláště. Takže jak vidíte, vakcíny jsou různé, ale Sputnik a Pfizer jsou bezpečné vakcíny.

Otázka: Někteří vědci, například profesor Grubhoffer z Akademie věd, říkají, že nemají důvěru v ruský výrobní proces v těch farmaceutických závodech. Profesor Konvalinka zase nemá důvěru v ruské regulační orgány. Vy v toto všechno důvěru máte?

Odpověď: Tak jak víte, já si vážím profesora Prymuly, což při vší úctě k lidem, které jste jmenovala, je asi náš nejlepší epidemiolog, a ten Sputnik naprosto jasně doporučuje.

Otázka: Na druhou stranu, když jsem s ním naposled mluvila, s panem profesorem Prymulou, říkal, že by on počkal na to vyjádření Evropské lékové agentury.

Odpověď: No já také, samozřejmě, ale teď si představte, že vakcína nebude, my zastavíme očkování a vzhledem k tomu, že je to do jisté míry byrokratická organizace, tahle evropská agentura pořád ještě nedá souhlas, anebo, proč ne, dá negativní stanovisko. To znamená, v takovém případě rozhodujete o životech a zdraví lidí a musíte dát přednost této variantě před tím nedělat nic.

Upřesněme ještě výše zmíněný výčet odborníků: vedle Romana Prymuly existuje ještě jeden, a tím je Miloš Zeman sám. Jak by jinak věděl, že Sputnik je bezpečná vakcína? Potřebujeme vůbec nějaké farmaceutické osvědčení, nestačí snad, že to říká hlava státu? „Věřte odborníkům (mně)!“

Prezident, a to je vzhledem k průšvihu, v jakém vězíme, skutečně hrozné, škodí důvěře lidí ve vakcinační operaci. Říkat, že AstraZeneca, kterou se u nás sice rozpačitě, ale běžně očkuje, je „daleko horší než Sputnik“, vyznívá z úst hlavy státu jako sabotáž. Zeman tu propojuje své dva letité sklony – s nesnesitelnou lehkostí vykládat nepotvrzené nebo nepravdivé věci jako hotová fakta a vyhovovat ruským zájmům. Informaci z interview ostatně ihned přinesla oficiální ruská média.

Že bychom si Sputnik mohli schválit sami, říkal v neděli také Andrej Babiš. Šlo by to jedině přes výjimku Ministerstva zdravotnictví čili politickým rozhodnutím, které si musí někdo vzít na triko, ministr Blatný na to zatím nevypadá, ale prezident řekl, že by ho vyměnil, protože je vyčerpaný. Asi motivace podporou.

Tady jde o významnou změnou sputnikového názoru. Popišme si ji.

V úterý 23. února se na Hradě sešly politické špičky ve formátu ústavní činitelé minus předseda Senátu Miloš Vystrčil k tradičnímu jednání o zahraniční politice. Vždycky se pracuje na tom, aby to vypadalo důležitě a zásadně, je z toho společné foto atd.

Tentokrát přišla řeč i na boj s pandemií. A v komuniké, které je k dispozici na webu Hradu, se píše něco, co stojí za ocitování:

Vzhledem k dobrovolnosti očkování je nezbytné získat pro něj důvěru široké veřejnosti, bez níž není možné dosáhnout potřebné cílové proočkovanosti populace cca 70 procent. Předpokladem důvěry je objektivní a srozumitelné informování veřejnosti o používaných vakcínách, především o jejich bezpečnosti a účinnosti podložených vědecky ověřenými, objektivními a důvěryhodnými daty. NÚČ (nejvyšší ústavní činitelé, pozn. red.) zdůrazňují, že schvalovací proces Evropské komise založený na doporučení Evropské lékové agentury tyto požadavky naplňuje a vedl ke schválení již 3 druhů vakcín. Je nutné poskytnout co nejdříve nejširší veřejnosti možnost být očkován těmito či stejným procesem schválenými dalšími vakcínami.

Cílem je, aby každý, kdo o to má zájem, byl očkován. Prioritou proto zůstává dodání dostatečného množství bezpečných vakcín z různých zdrojů.

Takže v úterý, a dali si na to tu nejdůležitější z důležitých porad, naši „NÚČ“ vzývají „nezbytnou důvěru široké veřejnosti“ a „schvalovací proces Evropské komise“.

V neděli prezident a premiér dělají, že žádná porada nebyla a že evropské razítko nepotřebujeme, a vůbec že Sputnik je super, říkal to Prymula (a Putin), bojujeme za naše lidi, nazdar.

Co myslíte: dá se důvěra k očkování upevnit ještě nějak jinak, než že prezident a předseda vlády otočí během necelého týdne o 180 stupňů? Nic lepšího mě už ani nenapadá.

Zeman v rozhovoru na prahu lockdownu zlehčoval zátěž mnohaměsíční distanční výuky přirovnáním k uhelným prázdninám, což sice hnulo žlučí tisícům rodičů a dětí, ale na podstatě věci to nic nemění. Kdežto sputniková ofenzíva může mít reálné důsledky. A pokud vakcína nedostane evropský certifikát, dá se čekat, že spíš neblahé.

Reklama

Doporučované