Hlavní obsah

Komunistům roste hřebínek. Chtějí Babišovi diktovat, kteří ministři nebudou ve vládě. Kdo jim vadí nejvíc?

Kteří ministři vadí komunistům?Video: Michaela Ryšavá, Seznam Zprávy

 

Reklama

I když oficiálně zatím v rozhovorech o nové vládě Andreje Babiše jednají zástupci komunistů a hnutí ANO jen o programu, v pozadí se hovoří také o personálních otázkách. „Může to hrát roli i při rozhodování, jestli vládě dáme nějakou formu podpory,“ říká poslanec Stanislav Grospič.

Článek

Komunisté chtějí mluvit i do toho, jaké bude obsazení vládního týmu.

„Pochopitelně chceme ta jména znát a věříme, že s námi budou konzultována,“ řekl Seznamu komunistický poslanec a místopředseda strany Jiří Dolejš. „Ti, kdo budou v exekutivě, budou mít přímý vliv na to, jak se budou sliby Andreje Babiše realizovat,“ uvedl.

Komunisté nyní především říkají, kdo ze současné vlády v demisi by už v novém kabinetu být neměl. Strana, která je teď pro Babiše asi nejvážnějším partnerem, s jehož podporou ve Sněmovně by s vládou mohl uspět, není spokojena zejména s ministrem dopravy Danem Ťokem a s ministrem průmyslu a obchodu Tomášem Hünerem.

„Určitě se hovoří o Ministerstvu dopravy, protože řada věcí, zejména těch, které se týkají mýtného, výběrových řízení a podobně, svědčí o tom, že resort není řízen tak, jak bychom si my představovali,“ uvedla poslankyně Miloslava Vostrá s dovětkem, že to, o čem mluví, „bude priorita“.

Její kolega, poslanec Stanislav Grospič, dokonce jasně říká, že personálie mohou mít vliv na to, jak se komunisté s podporou pro vládu rozhodnou.

„Máme po jednotlivých resortech připraveny určité požadavky. Jsou to požadavky nejenom legislativní, ale týkají se přímo řízení resortů. A může to hrát samozřejmě roli i při našem rozhodování, jestli vládě dáme nějakou formu podpory, nebo nedáme,“ řekl Seznamu.

Vlastní personální představy komunistů směrem k vládě jsou v tuto chvíli skromnější. A že by chtěli mít v kabinetu vlastní lidi, vylučují. Podle informací Seznamu by však například na Ministerstvu průmyslu a obchodu rádi viděli bývalou ředitelku CzechInvestu Alexandru Rudyšarovou.

„Já jsem ten návrh zaznamenala,“ řekla pro Seznam Miloslava Vostrá.

Reklama

Doporučované