Hlavní obsah

Končí dočasné nemocnice po celém světě. Byly všude vůbec potřeba?

Foto: Profimedia.cz

Dočasná nemocnice v Mexiku.

Reklama

Před bitvou symboly národního boje s koronavirem. Po bitvě zařízené budovy čekající na další možnou vlnu pandemie. A taky otázky, zda byly dočasné nemocnice vůbec potřeba.

Článek

Konkrétně je řeč o případu britských dočasných nemocnic Nightingale. Tu poslední, londýnskou, otevřel slavnostně princ Charles 3. dubna a byla nadějným příslibem zvládnutí očekávaných návalů pacientů s covid-19. Běžné nemocnice si ale s pacienty nakonec poradily a dočasná Nightingale v Londýně, stejně jako desítky dalších po celém světě, přecházejí do fáze hibernace pro případ další vlny pandemie.

Dočasná nemocnice Nightingale v Londýně o kapacitě 4 000 lůžek vznikla v konferenčním centru ExCel během deseti dnů. Během více než měsíce svého působení poskytla péči ale jen 54 pacientům. V současné době se 200 zaměstnanců stará o posledních 12 lidí, kteří budou v týdnu převáženi do stálých londýnských zařízení. Dočasná nemocnice v Docklands se tak stala nepotřebnou a zdravotnický personál se vrátí na svá původní stanoviště.

V Británii vznikly v reakci na situaci v Itálii Nightingale nemocnice kromě té londýnské celkem čtyři - v Manchesteru, Birminghamu, Bristolu a Harrogate. I ty se chystají svůj provoz ukončit.

Nevyužitý potenciál nových zařízení se v případě té londýnské ale jeví jako kontroverzní.

Jedni říkají, že pět Nightingale poboček vzniklo jako pojistka pro případ pandemie, kdyby zavedené nemocnice nebyly schopny poskytnout pomoc všem pacientům. Z druhé strany se ale ozývají hlasy kritiků, podle kterých šlo jen o senzacechtivé PR. Za pováženou podle nich stojí kapacita personálu, vybavení a neopodstatněné priority, které by ostatní britské nemocnice mohly těmto dočasným závidět.

Jeden ze zaměstnanců pro The Guardian řekl, že to „byl statečný pokus, který přišel příliš pozdě, takže byl zbytečný. Vypadá to, že to bylo spíš PR cvičení, trochu válečná propaganda.“ Ještě v pondělí v londýnském Nightingalu pracovalo 200 zaměstnanců, přestože bylo hospitalizovaných pouze 12 lidí.

Konferenční sály, stany v Central Parku i lodě

V jiných zemích končí dočasné nemocnice, jejichž existence byla mnohem přínosnější.

Skončila i největší polní nemocnice v Evropě. Symbol španělského boje proti koronaviru vznikl z rozlehlého konferenčního centra IFEMA, kde se ještě na konci loňského roku konala klimatická konference. Vznikla během 48 hodin a byla schopná pojmout okolo 5 000 pacientů. V pátek, kdy lidé po sedmi týdnech přísných nařízení mohli znovu vyjít ze svých domovů na procházky, svou roli nemocnice konferenční centrum ukončilo. Stejně jako v případě Nightingale zůstává plně vybavená ve spánkovém režimu pro případ vzniku dalšího ohniska nákazy.

Slavnostní ukončení provozu doprovázel potlesk, ale také protest zdravotníků, kteří příležitosti využili ke zdůraznění požadavků na další testování a lepší vybavení. V řadách španělských zdravotníků onemocnělo přes 41 tisíc lidí.

Když v New York City uprostřed ikonického Central Parku na Manhattanu vyrostla polní nemocnice, místní si vydechli úlevou. Do čtrnácti stanů, ostře kontrastujícími s budovami lemujícími park, bylo umístěno 68 lůžek. I tady ale nemocnice dostála svému označení „dočasná“ a s pouhými 18 pacienty zavřela 2. května.

Stejně tak zavírají další dvě dočasné newyorské nemocnice. Námořní nemocniční loď opustila newyorský přístav ve čtvrtek. Nové pacienty přestala přijímat i armádní nemocnice Javits Center provozovaná federální vládou. Zařízení a tři další vojenské polní nemocnice v této oblasti taktéž přecházejí do spánkového režimu a v případě další vlny pandemie znovu otevřou.

Kvůli poklesu nových pacientů končí například i dočasná nemocnice v Srbsku vybudovaná na zimním stadionu.

Z Wu-chanu na sever

Pojem „dočasná nemocnice“ byl v prvních měsících pandemie příznačný zejména pro Čínu. Stejně slavně jak začaly, i skončily. Poslední dvě ze šestnácti dočasných nemocnic ve Wu-chanu zavřely 10. března. Podle údajů čínských médií nemocničním účelům posloužil třeba i stadion Wu-čchang Chung-šan. Na 748 lůžkách se vystřídalo 1 124 pacientů, celkem se 16 nemocnic postaralo o 13 tisíc pacientů. V nemocnice se ve Wu-chanu proměňovaly tělocvičny a výstaviště tak, aby „využívaly minimální zdroje a přijímaly co nejvíce pacientů v krátkém čase.“

Dočasným nemocnicím ale není konec ve všech čínských městech. V posledních dnech vznikají nové na čínsko-ruské hranici v severovýchodní provincii Chej-lung-ťiang. V nemocnici ve městě Suej-fen-che má pracovat 400 zdravotníků schopných poskytnout péči až 600 pacientům.

Zatímco někde provizorní nemocniční stanoviště mizí, jinde stále vznikají. Éru polních nemocnic má před sebou Rusko, kde poslední dobou naskakují počty nemocných o deset tisíc denně. Kvůli rychle přibývajícím případům infikovaných koronavirem se v Moskvě staví nových nemocnic rovnou 44.

Za dva týdny má v jednom z pavilonů na výstavišti VDNCH vzniknout nemocnice s kapacitou přibližně 1 700 lůžek. Dalších 4 000 lůžek poskytně komplex EXPO ve čtvrti Krasnaja Presňa, ta má být postavena za 20 dní. Další provizorní kliniky mají být zřízeny například v parku Sokolniki, čtvrti Krylatskoje a obchodním centru Moskva. Kromě toho město plánuje zřídit přibližně 10 000 lůžek pro pacienty, kteří překonali nejhorší fázi onemocnění, ale stále potřebují pomoc zdravotníků. Na stavbě nyní pracuje přibližně 2 000 dělníků, práce neustávají ani v noci.

Reklama

Doporučované