Hlavní obsah

Konec doby plastové. Lego hledá nový materiál na kostičky

Adriana Jahňáková, generální ředitelka společnosti Lego pro Česko a Slovensko, popisuje chystané změny.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

Dánský výrobce světoznámé stavebnice, firma Lego, stojí před možná největší výzvou od založení v roce 1932. Změní pro kostky typický materiál, na který jsou zvyklé děti po celém světě.

Článek

Zásadní změna: kostky už nebudou z plastu. A zásadní otázka, která tím pádem nastává: jaký materiál ho nahradí. Firma je „vzhůru nohama“, na úkolu pracují stovky lidí. Na desítkách pracovních schůzek intenzivně řeší, z čeho kostky vyrobit. Aby zůstaly dost pevné a přitom byly z materiálu příznivějšího pro životní prostředí, plně recyklovatelného. Co člověk, to názor.

Rozhovor s Adrianou Jahňákovou, generální ředitelkou Lega pro ČR a SR.Video: Petra Krmelová

„Bude z pevného materiálu, to víme. Takže dnes je na stole úplně všechno od kelímků od jogurtu, přes plechovky až po různé rostlinné materiály. Třeba cukrovou třtinu,“ vysvětluje v pořadu Ženský byznys Seznam Zpráv generální ředitelka společnosti v Česku a na Slovensku Adriana Jahňáková. „Už dnes osm desítek komponentů tohle splňuje. Například všechny zelené elementy - jako palmy, lístky, stromy - už jsou z cukrové třtiny,“ dodává.

Vše má být jinak do deseti let. Výrobce si stanovil jako termín rok 2030, kdy mají být všechny součásti světoznámé stavebnice z udržitelných materiálů. „Už teď jsou například krabice jen částečně nerecyklovatelné, což změníme. Karton už je ze tří čtvrtin plně recyklovatelný,“ upřesňuje žena, která před nástupem do Lega působila v korporacích jako Coca-Cola, Plzeňský Prazdroj či SABMiller. Kromě České republiky pracovala v Maďarsku, Chorvatsku či Řecku.

Výzkum probíhá v Dánsku, kde firmu v roce 1932 založil Ole Kirk Christiansen. Hračky původně vyráběl ze dřeva a dřevěného odpadu.

Lego

Rodinná společnost v soukromém vlastnictví se sídlem v Billundu (Dánsko) a hlavními kancelářemi v Enfieldu (USA), Londýně (Velká Británie), Šanghaji (Čína), Singapuru a Praze.

Byla založena v roce 1932 Olem Kirkem Christiansenem.

Je postavena na základech legendární kostičky LEGO® a je jedním z největších výrobců herních materiálů na světě.

Lego spolupracuje na problému s různými vědeckými institucemi. Zabývají se tím, z čeho budou malé sáčky v krabicích, z čeho budou krabice, až po lego samotné. Nedávno firma například oznámila, že přestane balit součástky do plastových pytlíčků. Na přání dětí.

Může za to i Greta

Generální ředitelka Lega pro český a slovenský trh je přesvědčena, že to souvisí i s debatami, které rozpoutala švédská aktivistka Greta Thunbergová. „To, co spustila Greta po celém světě, je, že děti se velmi angažují a zajímají se o otázky udržitelnosti životního prostředí. Až nás překvapilo, jak malé děti na to dávají důraz,“ vysvětluje Jahňáková.

Firma podle ní na tyto výzvy reaguje. Do stavebnic začala vkládat malé střešní kolektory na sluneční energii. Velký důraz dánský výrobce dává na diverzitu. „Například ve hře pro malé dívky tam nebude už jen malé děvče, ale i dědeček. A bude tam i nevidomé děvčátko. Snažíme se dětem ukázat svět, jaký je.“

Reklama

Doporučované