Hlavní obsah

Konec krize. Malajsie si s KLDR vyměnila zadržené a odevzdala tělo mrtvého Kima

Diplomatická roztržka mezi KLDR a Malajsií končí.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Diplomatická roztržka vyvolaná únorovou vraždou bratra severokorejského vůdce končí. Do vlasti se vrátilo devět Malajsijců a tři Severokorejci.

Článek

Malajsie a Severní Korea se dohodly na podmínkách výměny svých občanů doposud zadržovaných v obou zemích. Diplomatický spor vyvolala vražda Kim Čong-nama, bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una. Toho 13. února na letišti v Kuala Lumpur zavraždily dvě ženy bojovým plynem VX.

Malajsijské úřady chtěly po vraždě vyslechnout sedm podezřelých Severokorejců, čtyři ale stihli uprchnout do vlasti a tři se skryli na severokorejské ambasádě v Kuala Lumpur. Malajsie jim následně znemožnila vycestovat - recipročně pak KLDR na svém území zadržela devět Malajsijců, zaměstnanců malajsijské ambasády a jejich příbuzné, včetně malých dětí.

Obě země se také přely o tělo zavražděného Kim Čong-nama. KLDR se nelíbilo, že ho Malajsie pitvala. Podmínky návratu všech dvanácti lidí a vydání těla Kim Čong-nama se nakonec diplomatům podařilo dojednat. Malajsijské úřady tři podezřelé Severokorejce vyslechly a podezření je zbavily. O vydání těla do KLDR požádala rodina Kim Čong-nama. Původně chtěla Malajsie ostatky vydat pouze nejbližším příbuzným žijícím v exilu v Macau. Všichni Severokorejci i Malajsijci už jsou ve svých zemích.

Připomeňte si, co se stalo 13. února na letišti v Kuala Lumpur

Reklama

Doporučované