Hlavní obsah

Konec legrace. Z vysmívaného Lavičkového náměstí zmizí hlavní terč posměchu

Foto: Seznam Zprávy

Lavičkové náměstí už nebude lavičkové.

Reklama

Vtipálci mají po zábavě. Estéti si naopak patrně oddechnou. Z vysmívaného Soukenného náměstí v Liberci, jemuž se pro extrémní množství laviček přezdívá Lavičkové, totiž zmizí hlavní terč posměchu – lavičky.

Článek

Kvůli špatnému stavu laviček se shnilými prkny čelí město už několik let kritice. „Stav laviček je mnohdy velmi neutěšený, zároveň jsme byli opakovaně dotazováni, proč tam těch laviček je tolik,“ řekl náměstek primátora Jiří Šolc.

Na malé ploše jich původně stálo 75, nyní jich je 63 a po chystané redukci zůstane už jen 34.

Dle návrhu architekta Radima Kousala město pro náměstí použilo lavičky s masivní kovovou kostrou a dřevěnými sedáky a opěradly. Nemají zadní nohu, jsou napevno přidělané do dlažby a kvůli jejich konstrukci je oprava či jen výměna shnilých prken obtížnější než u běžných laviček. Výrobce laviček už neexistuje a manuál k nim město nemá. Lavičková prkna lze z pouzder v konstrukci vyjmout až po demontáži lavičky, k čemuž je nutné vybourat dlažbu z malých kostek v bezprostřední blízkosti nohou laviček.

Anketa

Budou vám lavičky na náměstí chybět?
Ano
60,1 %
Ne
39,9 %
Celkem hlasovalo 153 čtenářů.

Oprava jedné, jak nyní zdejší radní zjistili, vyjde na 8 tisíc korun bez DPH. Lavičky chtělo vyměnit už minulé vedení města před dvěma lety, v rozpočtu ale pro to nenašlo peníze. Podle Šolce dá město opravit 34 laviček a dalších 29 uloží do depozitu. Za to město zaplatí zhruba čtvrt milionu korun. Náměstek uvedl, že s tímto řešením souhlasí i architekt Kousal. Lavičky uložené v depozitu se pak budou opravovat postupně a dočkají se využití v jiných částech města.

Modernizace Soukenného náměstí stála osmnáct milionů. Lavičky přitom dodala firma Siacity. Kousal, který je pro Soukenné náměstí, jak už bylo řečeno, vymyslel, byl do roku 2008 jedním z majitelů Siacity. Siacity a jeho architektonická kancelář Siadesign spolu v době přestavby náměstí nadále spolupracovaly.

Lavičky nejsou jediným nedostatkem, který město řešilo po rekonstrukci náměstí z roku 2012. Už v roce 2015 muselo dát vyměnit poškozenou dlažbu, která se rozpadala. Velkoformátovou dlažbu tehdy nahradila menší štípaná žulová kostka. Jiné jsou už i koše na odpadky a zeleň.

O dlažbu se v Liberci vedl poměrně vyhrocený spor. Stavební firma Syner, která Soukenné náměstí modernizovala, tvrdila, že za stav dlažby nese vinu právě architekt Radim Kousal.

„Autorem projektu navržené řešení zhotovení dlažby nepočítalo s pohybem zásobovacích vozů, těžké techniky údržby komunikací a v zimních měsících se solením ploch, které však město provádělo,“ uvedl tehdy mluvčí Syneru Ondřej Paclt.

Přeloženo: nikoho nenapadlo, že bude v zimě nutné náměstí za pomoci techniky zbavovat sněhu.

Město přesto trvalo na tom, aby Syner náměstí předláždil. Což nakonec firma udělala. Zdůraznila ale, že žádnou chybu neudělala a reklamaci neuznává. Novou dlažbu prý Soukennému náměstí dopřála pouze z patriotismu.

Sám Radim Kousal veškerou kritiku opakovaně odmítá jako nemístnou.

Reklama

Doporučované