Hlavní obsah

Konec politického patu. Izraelský premiér Netanjahu a Ganc se dohodli na vládní koalici

Foto: Profimedia.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Reklama

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a jeho centristický rival Benny Ganc podepsali dohodu o vytvoření krizové koaliční vlády.

Článek

Netanjahuův pravicový Likud a Gancova strana Modrá a bílá vydaly společné prohlášení, v němž oznámily podepsání koaliční dohody. Stalo se tak poté, co volby loni v dubnu a v září a letos v březnu ani jedné ze stran nezajistily parlamentní většinu potřebnou k vytvoření jednobarevné vlády.

Podle izraelského zpravodajského webu The Times of Israel se Netanjahu a Ganc domluvili, že se v premiérském křesle vystřídají. Prvním předsedou nové vlády bude podle izraelských médií Netanjahu. Agentura Reuters s odvoláním na zdroj z Modré a bílé uvedla, že Ganc by měl post předsedy vlády převzít v říjnu 2021. Do té doby bude podle zdroje někdejší náčelník generálního štábu izraelské armády zastávat funkci ministra obrany a do ministerských křesel usedne také několik jeho politických spojenců.

Hlavními spornými body jednání byly podle stranických představitelů otázka plánované anexe židovských osad na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu, kde chtějí Palestinci vytvořit stát, a systém jmenování soudců.

Netanjahu, který byl premiérem posledních jedenáct let a úřad zastával také v letech 1996 až 1999, čelí obvinění z korupce, včetně braní úplatků, podvodu a porušení důvěry. Ministerský předseda veškerá obvinění odmítá.

Foto: Profimedia.cz

Předseda izraelského parlamentu Benny Ganc.

Ganc během volební kampaně slíbil, že nebude ve vládě s premiérem, který čelí obvinění, ale nedávno od svého slibu upustil, což zdůvodnil tím, že koronavirová krize si žádá vytvoření krizového jednotného kabinetu. Proti formování „nouzové“ vlády demonstrovalo i několik tisíc Izraelců. Účastníci protestu podle tiskových agentur premiéra obvinili, že chce využít koronavirovou krizi k tomu, aby se vyhnul soudu za korupci.

„Zabránili jsme čtvrtým volbám. Budeme chránit demokracii. Budeme bojovat proti koronaviru a pečovat o všechny izraelské občany,“ napsal po podepsání dohody Ganc na Twitteru. Netanjahu mezitím zveřejnil fotografii izraelské vlajky.

Reklama

Doporučované