Hlavní obsah

Konec skandálu. Tabule u silnic nově označují hranici Čech a Moravy

Foto: ČTK

Tabule, které se dnes objevily u vesnice Kukle.

Reklama

Pardubický kraj nechává na osmi místech u silnic instalovat tabule vyznačující historickou hranici Čech a Moravy. Dnes se objevily například u obce Kukle na Svitavsku. Řidiči je uvidí i na dalších místech.

Článek

Impulzem k umístění tabulí byl případ z května letošního roku. Dva historici hranici vyznačili přímo na silnicích I/34 a I/35, případem se zabývala policie. Hejtmanství vzalo věc za svou, podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) se kraj, který leží na českomoravském pomezí, hlásí k oběma částem, české i moravské.

„Aféra, která vznikla okolo vyznačení česko–moravské hranice, byla naprosto absurdní,“ řekl Seznam Zprávám pardubický hejtman Martin Netolický. „Musím říci, že mě hned zpočátku tato aktivita zaujala a neviděl jsem v tom nic skandálního. Fakt, že to celé řešila policie, mi naopak přišel trapný,“ dodal.

„Hranice tady byla tisíc let, nevidím důvod, proč se tvářit, že nikoliv. Z naší strany nejde o žádný politický akt, nýbrž čistě historický. Tabule budou hnědé, takové, jaké lidé znají z okolí silnic, kde upozorňují na památky, hrady, zámky, turistické atrakce, historické zajímavosti,“ dodal pro Seznam Zprávy Netolický.

Foto: archiv O. Mlejnka

Historik Ondřej Mlejnek s kolegou namalovali hraniční ukazatele na silnici I/34 u Vendolí a I/35 u Opatovce na Svitavsku.

Pardubický kraj podle něj vnímá, že má svou českou i moravskou část. „Víme, že například lidé v Moravské Třebové, na Svitavsku nebo v oblasti Malé Hané se ke svému moravství hrdě hlásí,“ dodal hejtman.

O instalaci tabulí jednal i s historiky, kteří v květnu na silnicích I. tříd historickou zemskou hranici Čech a Moravy vyznačili, a i pro ně je to přijatelné řešení.

Jak řekl webu Zprávy z Moravy jeden z aktérů, archeolog a historik Ondřej Mlejnek, hlavním důvodem pro jejich akci bylo, že „tisíciletá hranice Čech a Moravy se pomalu stírá a lidé už ani nevědí, kde přesně leží, spousta lidí si mylně myslí, že žijí v Čechách místo na Moravě“.

Na otázku, proč si pro vyznačení hranice vybrali právě 1. květen, odpověděl: „Na Moravě existuje tradice, že v noci z 30. dubna na 1. května bývají pomalovávány silnice, a většinou ty nápisy hlásají něco, o čem všichni vědí, ale moc se o tom z různých důvodů nemluví. Například proto, že vrchnost nechce aby se o tom mluvilo.“

Tabule budou na silnicích 1/43 z Červené Vody do Horní Orlice, 1/11 na Červenovodském sedle, 1/43 z Horních Heřmanic do Štítů, 1/43 mezi Svitavami a Opatovcem, 1/35 za Svitav do Gajeru a 1/11 z Vendolí do Květné. Další bude stát u silnice druhé třídy mezi obcemi Lubník a Sázava na Orlickoústecku. Podle provozního náměstka Správy a údržby silnic Pardubického kraje Mariana Cvrkala dosáhnou náklady za všechny tabule asi 300 000 korun.

Bílé čáry oddělující Moravu a Čechy namalovali na hlavní silnice v katastru obce Vendolí a katastru obce Opatovec dva historici. Policie se případem zabývala kvůli možnému přečinu poškozování cizí věci. Případ trestní kvalifikaci nesplňoval, a věc proto nakonec předala jako možný přestupek svitavskému městskému úřadu.

Reklama

Doporučované