Hlavní obsah

Konečně víme, kolik lidí žilo ve vyhořelém londýnském věžáku. I kolik jich tam zemřelo

Vyšetřovatelé zatím identifikovali 32 obětíVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Původně policie odhadovala, že v domě žilo 400 až 600 lidí. To by znamenalo, že se pohřešují ještě stovky osob. Policie ale odhad snížila na 350 rezidentů.

Článek

Britská policie poprvé zveřejnila, kolik žilo ve vyhořelém londýnském věžáku lidí. Vyšetřování ukázalo, že v domě bydlelo 350 rezidentů, z nichž 14 nebylo v době požáru v domě a 255 se zachránilo. Plameny zachvátily bytový dům Grenfell Tower 14. června.

Policie původně odhadovala, že v domě žilo asi 400 až 600 lidí. Bytový dům ale tvořily jednopokojové nebo dvoupokojové byty, a tak vyšetřovatelé původní odhad snížili.

Policie dosud zjistila totožnost 32 obětí. Vzhledem k obrovskému žáru se ale některá těla nepodaří nikdy identifiovat. Celkem zemřelo nebo se pohřešuje nejméně 80 lidí. Vyšetřovatelé pracují s verzí, že se z budovy podařilo uniknout dalším deseti lidem, kteří se ale z různých důvodů nepřihlásí úřadům.

Zatím Scotland Yard vyslechl 140 svědků a chce vyzpovídat i 650 hasičů a 300 policistů, kteří se zapojili do záchranných akcí, a všechny rezidenty domu. Podle policie se počet obětí nebude nadále výrazně zvyšovat.

Video: Londýnský hasič popisuje boj o životy v hořícím věžáku.

Video: Josef Mačí

Reklama

Doporučované