Hlavní obsah

Mezi Čínou a Indií došlo k vojenskému střetu

Indičtí vojáci (ilustrační fotografie).

Reklama

Indická armáda informovala o třech mrtvých vojácích ve vlastních řadách po střetu s čínskými silami na hranici mezi oběma státy, informovala o tom agentura Reuters.

Článek

Později Indie podle AFP bez dalších podrobností prohlásila, že ztráty jsou na obou stranách. Čína to popřela.

K blíže nespecifikovanému násilnému incidentu došlo na hranicích indického regionu Ladák s Čínou. Ladák je součástí sporného regionu Kašmír. Dosavadní informace nenasvědčují tomu, že by došlo ke střelbě. Čínská státní média incident popisují jako „závažný fyzický střet“.

Peking podle AFP viní Indii z „překročení hranice a útoku na čínské jednotky“. Indická armáda podle BBC uvedla, že „vysocí vojenští představitelé obou stran jednají, aby uklidnili situaci“.

Podle The Washington Times je na hranicích dvou nejlidnatějších států a zároveň jaderných mocností dusno už delší dobu. V posledních týdnech mělo na hranicích dojít mezi indickými a čínskými vojáky ke rvačkám.

K úmrtí při střetu mezi čínskou a indickou armádou podle BBC nedošlo už desítky let. Státy proti sobě válčily v roce 1962, kdy Indie utrpěla drtivou porážku. Indie dosud Čínu obviňuje z okupace 38 000 kilometrů čtverečních svého území. V posledních 30 letech Čína s Indií o problému vyjednávala, všechny dosavadní rozhovory nicméně zkrachovaly.

Reklama

Doporučované